Followers

masih keliru dengan hukum ROKOK

i wrote this entry coz tadi baru online bukumuka. then i have commented with my old friend. macam mana tah kitorang bole termasuk isu HUKUM ROKOK. for your information my friend ni heavy smoker. i have told him that merokok tu haram. but he told me mana ada benda tu haram. so i got confius. al-maklumlah  ku ni biasa biasa jew hal ehwal agama. takde la alim kan. so ku pun searching hukum rokok kat encik google for confirmation. then, gotcha! ku masuk lah website e-fatwa. dengan penuh khusyuk n semangat ingin tahunya ku baca from top to bottom.wookay...finish! daripada hasil pembacaan ku, memang ternyata MEROKOK adalah HARAM. hukum ni didapati hasil daripada Muzakarah Fatwa Committee of the National for Islamic Affairs Malaysia. smoking law has been discussed from an islamic perspective, muzakarah was decided that smoking is forbidden from islamic of view because it is evil or memudaratkan.


then ku continue comment balik with him. ku suruh dia tengok this website sendiri. then ada ke patut he said 'alaaa..tu hanya fatwa para ulama. bukan dari al-quran pun.' yes i admit memang this law dari para ulama bukan al-Quran. macam yang kita taw al-Quran merupakan sumber rujukan islam yang pertama. then follow by al-Hadith. sumber rujukan yang ke 3 adalah ijma' iaitu kesepakatan para ulama atas suatu hukum setelah wafatnya Nabi Muhammad saw. next adalah QIYAS iaitu menyamakan sesuatu dengan sesuatu yang lain dalam hukum coz adanya kesamaan illat or sebab. so dalam kes ni hukum rokok ditetapkan melalui qiyas di mana rokok itu memudaratkan kesihatan, membazir n mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai 1 perkara keji. ni bukan pendapat ku jew taw tapi pendapat dari kebanyakan ulama hookay! maksud firman Allah swt dalam surah al-Baqarah ayat 195 "dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam kebinasaan."
 
medical research has shown that each cigarette contains 6 to 8 mg of nicotine per puff of cigarette smoke and we actually kind of chemical smell 4.000, almost all of which can harm the human body. eee..yerkkkk! ku dah imagine tar berkepul kepul dah terkumpul dekat hati n jantung smoker. smoking can affect health, eliminate your appetite, bodily harm, debilitating heart disease, cancer, lung cancer, respiratory disorders and brain damage. 
 
 
 
smoker ni sangatlah membazirkan. apa kejadahnya sanggup beli rokok yang sekotak RM10 tu tapi bila anak bini nak makan sedap sedap sikit cakap membazir (bagi yang dah kawin la erk). yang belum kawin tu pulak apa salahnya menabung duit tu. nanti nak kawin senang. takde korang botak kepala fikir mana nak collect duit sampai p buad loan lah bagai lah. see, memang banyak sangat keburukan merokok!

macam ta fair lak asyik pandang sudut negative jew kan? let we see dari sudut positive lak erk. ermmm...positive about rokok erk? what erk? owh man! i can't see kebaikan benda kejadah ni. ok, ok, maybe bagi smoker diorang akan cakap rokok itu release tension. kalau macam tu  i think lah kan mesti dah lama hospital sakit jiwa gunakan rokok sebagai one of theraphy kat sana kan. tapi pernah ke korang dengar kaedah terapi macam tu? takde la pulak kan. ta taw la pulak kot kot ku jew yang ketinggalan zaman ta taw pasal benda ni kan. as a conclusion, smoker semua silalah berusaha berhenti. membazir duit goverment jew berkempen demi korang. sekarang ni pun dah ada produk untuk help smoker ni semua tahan ketagihan tu. 

ni lah rupa produknya. ta taw berkesan ke ta coz i pun ta bole na try. korang bole try sendiri. belum cuba, belum tahu. bole didapati di farmasi berdekatan hookay!


korang jugak bolelah try taktik macam dalam video ni bila berhadapan dengan smoker. selamat mencuba!

* ta silap aku sekarang ada kempen terbaru untuk avoid smoker. ku tengok iklan kat tb depa ada tunjuk gaya yang perlu di buad bila berhadapan dengan smoker. ku pun ta taw macam mana nak explain gayanya. but for sure korang semua dah pernah tengok pun kan.

2 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hye miss.. ii visit ur blog.. itulah yg aneh, kenapa ye, sesetengah artikel cakap ia haram then ada fatwa msih menafikan ia.. haishhh,,, tak pastii lah. belom diumumkan secara terang2an.

MisApple said...

hye..tengs k.
itulah yg kelirukan orang.