Followers

ayah-aiskrim

malam ni tiba-tiba gua mengidam gila nak makan aiskrim. tapi semenjak kedai sime mini mart kat dpp gua ni tutup, agak payah gua nak cari aiskrim. kena gerak jauh sikit. gua nak pinjam motor member gua merempit pergi mall beli aiskrim tapi gua terasa seganlah pulak. lu orang pernah alami tak perasaan bila lu orang sangat-sangat-sangat-dan-sangat teringin makan sesuatu tapi lu orang tak dapat. kalau gua mulalah gua nak merengek-rengek pastu rasa sedih kaw-kaw punya. 


kemudian gua mula layan perasaan. entah kenapa gua sangat rindu kat ayah gua. gua pergi layan video pasal pengorbanan seorang ayah kat youtube. memang hujan lah mata gua kan. habis hilang macho doh. tiba-tiba gua terfikir kalau ayah gua ada konfem esoknya ayah gua bawak gua pergi tesco beli aiskrim 1 bekas besar terus. kadang-kadang 2 bekas terus sekali beli. pastu habis beli lagi dan lagi. terbukti tiada orang yang manjakan gua selain ayah gua. tiada orang yang dapat jaga gua sebaik ayah gua. ILYSM ayah! muahhhhh!

eh takde ke prince charming yang nak belikan aiskrim untuk gua malam ni? dah mengidam tahap gaban ni. okbai!


Ayahku Hampir di Bunuh

hye peeps! dalam seminggu ni aku tak berapa nak sihat. aku tau korang tak nak ambik tau pun tapi aku nak bagitau jugak. haha. kejap aku demam, kejap selsema, kejap batuk, kejap pakej semua sekali.

petang tadi.

roomate: reen, nak tau tak semalam reen mengigau pukul 3 pagi.

aku: eyh yeke? semalam kite mimpi ngeri sangat.

roomate: reen jerit 'ibu! ibu! ibu!' pastu meracau-racau.

aku: kite mimpi ada orang nak bunuh ayah kite. kite nangis-nangis.

roomate: oh patutlah reen nangis-nangis waktu tu.

aku: eh kite ingat kite mimpi je. tak sangka sampai ngigau lak.


haaaa...kurang lebih begitulah perbualan antara aku dan roomate aku.

al-kisahnya malam semalam aku tidur awal. luar biasa awalnya. bukan senang nak tengok aku tidur awal tau except bila aku tak sihat atau penat sangat. membe-membe aku pun pelik gila. serius!

then malam tu aku dapat mimpi ngeri. serius sangat ngeri bagi aku. dalam mimpi aku tu, mula-mula ada 1 kes india mati di bunuh. so aku dengan membe aku pergi tengok mayat india tu. bajet nak jadi detective conan lah kan. bila balik rumah, ayah aku tanya sama ada aku dah tengok ke belum mayat india tu. aku pun cakaplah dah . then ayah aku panggil aku kat tempat tersembunyi sikit. ayah aku tunjuk aku 2 batang paku kecik. ayah aku kata tu antara bukti pembunuhan. ayah aku nak aku siasat lebih lanjut pasal pembunuhan tu. after siasat, kitorang dapat tahu sorang perempuan yang merupakan jiran belakang rumah aku yang bunuh india tu. and setiap kali perempuan tu nak bunuh orang, perempuan tu akan bagi seutas gelang pada bakal mangsa dia. then ada 1 hari tu perempuan tu datang rumah aku. kitorang semua buat macam biasa je. then perempuan tu sembang dengan ayah aku kejap pastu bagi ayah aku gelang. aku terus jerit supaya ayah aku jangan ambik gelang tu. tapi emak aku tahan aku sebab kitorang kena berlakon seolah-olah tak tau apa-apa pasal pembunuhan tu. bila perempuan tu dah blah, aku dah nangis-nangis. aku takut ayah aku di bunuh. aku peluk ayah aku sampai kan aku tak nak tidur malam tu cause nak bersama ayah aku. ayah aku tenangkan aku sampai aku tertidur. bila aku bangun je, hari dah pun pagi. terus aku cari ayah aku. lepas tu ada orang tunjuk aku 1 berita kat surat khabar. dalam berita tu mengatakan perempuan yang nak bunuh ayah aku tu mati bunuh diri. rupanya pada malam tu perempuan tu datang nak bunuh ayah aku tapi ayah aku psiko dia sampai dia bunuh diri.

bila aku terjaga dari tidur, aku terus teringat mimpi tu. syukur tu semua hanya mimpi. aku rasa mungkin sebab mimpi tu aku mengigau sampai meracau-racau, menjerit-jerit panggil ibu, menangis-nangis and siap berpeluh-peluh dahi aku. tu semua roomate aku lah yang bagitau keadaan aku malam tu. sampaikan dia risau tengok aku. dah lah dia panggil aku, aku tetap tak sedar. 

lepas tu aku asyik teringat ayah aku. sumpah aku rindu gila kat ayah aku. aku takut sangat kalau kehilangan ayah aku. aku tak dapat bayangkan macam mana lah hidup aku nanti. love you damn much ayah. muahhhh!

Benci Senior

senior. sometimes senior ni memang banyak membantu. tapi sometimes senior ni memang menyakitkan hati. nak tau apa benda yang aku paling bengang dengan senior? sila baca kisah selanjutnya.


M (bukan nama sebenar): kita balik uum bila? aku tak tau la.

aku: sakai gila kau. start cuti tau. start kelas tak tau lak. cis! aku ni kena balik 11 hb.

M: haha . 11 hari apa ? kelas start berapa hb ?

aku: kelas start 13 hb . 11 tu hari jumaat. untuk orang-orang yang berko-k, kenalah balik awal. hadoi.

M: lupa la adik, abang tak tau apa benda (merujuk pada ko-k) tu. hahaha.

aku: macam @&%*! lah. untunglaaa dah jadi senior kan. grrr!

ok, enough sampai situ. perbualan seterusnya berbentuk peribadi, so haruslah sensored kan. hehe. oh, ini bukan sekali actually. kalau kat fb tu lagilah kena bahan dengan senior. antara post yang diorang selalu buat "kenapa hari ni nampak ramai ber t-shirt putih tunggu bas. diorang nak pergi mana ye?". kalau aku cakap-cakap dengan senior then terkeluar perkataan ko-k, memang diorang akan tanya balik "eh ko-k? apa tu?". rasa panasss je bila dengar.

bagi yang bukan student uum mungkin tak faham. so, meh sini kakak kawasan nak explain. haha. ko-k tu sebenarnya merujuk kepada aktiviti kokurikulum yang di wajibkan menyertai sebanyak 4 sem. except palapes kena sampai 6 sem. so kebanyakan student sem 5 dan ke atas dah bebas dari ko-k. biasanya student akan pakai t-shirt putih ko-k tapi tak semua lah. tu semua depend pada ko-k yang diorang join. kalau macam aku ni sem 1 dengan sem 2 bebas nak pakai t-shirt apa pun tapi di galakkan pakai yang warna gelap macam hitam. tapi sekarang aku kena pakai baju silat.

bagi student uum, tamat ko-k adalah 1 pencapaian yang di banggakan sebab hari sabtu diorang dah tak terganggu lagi. kalau nak balik u lambat pun bolehkan. so, macam heaven lah. oh lagi 1 sebab kenapa diorang sangat bangga bila takde ko-k adalah diorang boleh bahan junior sepuas hati. takpe takpe, tinggal sem depan je aku kena pergi ko-k. lepas ni, memang heaven lah sabtu aku. yahooo!



RINDU

malam ni waktu aku tengah godek godek lappy aku, aku nampak video PLKN aku. then aku pun play video tu. serious aku rindu gila life kat sana. aku replay video tu banyak kali tanpa jemu, serious!


malam ni jugak tengah aku khusyuk mengadap lappy, aku terima text dari membe aku. panjang berjela text tu, serious! aku speechless kot after baca text tu. aku tak tau nak reply macam mana. so aku letak dulu handset aku kat tepi. tak lama lepas tu ada lagi 1 text masuk. aku pun baca. kali ni dari membe aku yang lain. aku letak balik handset aku tanpa reply. aku still play video tu berulang kali. mata aku menumpukan sepenuh perhatian pada video tu. tangan aku menyentuh skrin lappy seolah-olah aku dapat sentuh mereka yang lain. rindu aku pada mereka kat PLKN dulu semakin menggila.

kemudian aku ambik handset aku then reply kedua-dua text yang aku terima tadi. aku sambung tengok video tu lagi. otak aku ligat mengingat kenangan silam. waktu dalam PLKN aku takde pun serabut dengan masalah luar. i mean masalah bf, masalah pelajaran, masalah family. habis sangat pun masalah dalam kem je. masalah gaduh dengan kompeni lain, masalah dobi tak bersih, masalah ada budak dorm busuk. pendek kata simple punya masalah lah. tipulah andai kata tak teringat langsung dengan life kat luar tu kan. ada jugaklah teringat kat family, ex-bf semua tu. tapi sekejap je aku akan ingat pasal semua masalah tu. then macam terlalu busy nak ingat pasal dunia luar. nak pulak membe-membe sentiasa ada di sisi. indahnya life dalam kem tu. even hanya 3 bulan je kat sana tapi terlalu banyak kenangan indah yang telah tercipta, serious!

berbalik pada text yang aku terima tu. actually dua-dua text tu dari membe laki yang aku dah anggap macam kawan baik aku. dengan diorang lah yang aku selalu text and call kebelakangan ni. dah tu dua-dua text tu pulak pasal luahan perasaan diorang yang tengah rindu pada ex-gf diorang. sejujurnya aku tak reti nak advice diorang and buat diorang rasa comfort and tenang. but at least aku try jugak kan. aku tak tau nak tolong diorang macam mana. aku tau diorang sedih. aku pun pernah rasa apa yang diorang rasa. guys, aku tau korang kuat. korang mampu atasi perasaan korang kan? sorry tak dapat happy kan you guys.



Happy Bornday Mr Hacks

21 OKTOBER 2011

hari ni genaplah usia mr hacks 20 tahun. jadi di sini aku nak ucapkan
.
.
.
.
.
SELAMAT HARI LAHIR
HAPPY BIRTHDAY
SHENGRI KUAILE

di kesempatan ini aku doakan semoga engkau dirahmati Allah, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, bahagia hingga ke akhir hayat dan berjaya dunia akhirat. ok enough.

tahun ni aku dah tak berpeluang untuk wish secara live pada kau. dah dekat setahun kita lost contact. aku pun takde usaha nak contact kau balik. tapi bukan sebab aku lupakan kau. sebab aku rasa itulah yang terbaik untuk kita. aku harap kau faham.

"FIRST CRUSH IS MEMORABLE. FIRST LOVE IS UNFORGETABLE"

masih aku ingat lagi last time kita contact. waktu tu 21 Oktober 2010 iaitu hari lahir kau yang ke-19. mula-mula aku ingat aku tak kan dapat wish birthday kau. terdetik pulak hati aku nak on nombor maxis yang dah jarang sangat aku on. tengah teringat kat kau, tiba-tiba handset no maxis tu berbunyi. aku tengok nombor tak kenal call and nombor tu macam nombor perak. so aku pun answer je lah. kemudian suara kau terus menerpa gegendang telinga aku. hati aku tertanya "am i dreaming? is it true what i'm hearing?". tapi aku tetap tanya "siapa ni?" kat kau time tu. memanglah aku dah cam suara kau tapi aku risau gak kalau salah orang. nanti buat malu je. bila kau suruh aku teka siapa kau, dengan ragu-ragu aku sebut nama kau. sebaik sahaja kau mengaku yang kau mr hacks hati dah berbunga setaman. macam tau-tau je yang aku tengah teringat kat kau. then aku terus wish happy birthday pada kau. kau macam terharu sebab tak sangka yang aku masih ingat tarikh lahir kau. seriously aku tak pernah lupa segalanya tentang kau. mana mungkin untuk aku lupakan orang yang mengajar aku erti CINTA. mana mungkin aku lupakan orang pertama yang melayan aku umpama princessnya.

sejak dari tu aku mula text balik dengan kau. oleh sebab aku selalu pakai nombor celcom, kau sanggup pergi beli simkad celcom baru untuk contact aku. aku cuma harapkan yang aku boleh menjadi best friend kau. tapi aku tak sangka yang kau akan mintak couple dengan aku lagi. aku tak berniat nak kecewakan kau tapi aku tak nak hanya bagi harapan palsu pada kau. mula-mula aku tolak dengan cara baik tapi kau terus memujuk lalu aku berterus terang yang tiada lagi cinta aku untuk kau. kemudian kau mengundur diri. aku dah agak yang kau tak akan contact aku lagi setelah aku reject kau. aku dah faham sangat perangai kau ni sebab sebelum ni pun aku pernah reject kau jugak and you do the same thing. tapi aku tak sangka yang kau terus tak gunakan nombor celcom baru kau lagi lepas tu. means kau beli nombor tu memang semata-mata untuk contact aku je. aku mintak maaf. aku tau kau dah banyak berkorban untuk aku. waktu aku study kat melaka, kau sanggup dari perak datang ke melaka untuk pujuk aku. kemudian bila kau tau aku sambung belajar kat uum, kau nak datang uum jumpa aku padahal kau boleh je tunggu aku balik ipoh baru jumpa. tapi aku yang larang kau datang sini. aku tak nak terus menyusahkan kau lagi. lagipun kalau aku tengok muka kau nanti, percentage untuk aku lembut hati dan terima kau sangat tinggi. kalau aku tak halang kau datang sini, confirm kau dah sampai.

aku rasa mesti kau tak faham kenapa aku tak boleh terima kau kembali tapi percayalah aku buat ni semua untuk kebaikan kita jugak. kau ada life kau sendiri, begitu jugak aku. walaupun kau tak akan jumpa wanita seperti aku tapi kau akan jumpa wanita yang lebih baik dari aku. ketahuilah yang aku tak pernah membenci kau. sampai sekarang setiap kali aku lalu tempat-tempat kita date dulu, aku terus teringat pada kau. mungkin aku masih sayang kau tapi cinta aku pada kau dah mati satu masa dulu. bukan salah kau sahaja dan bukan juga salah aku sahaja tapi salah kita berdua. 




aku harap kau tak akan lupakan aku seperti mana aku tak pernah lupakan kau. terlalu banyak memori indah yang telah kita cipta bersama. terlalu banyak pahit manis yang telah kita telan. terlalu banyak dugaan dan halangan yang telah kita tempuh. terlalu banyak suka duka telah kita lakarkan. aku sejarah kau dan kau sejarah aku. thanks MR HACKS for bring happiness in my life even just a while. thanks my FIRST LOVE :)





Karaoke Raya

ini kisah semalam. kisah raya ke 6 aku. actually aku plan nak keluar tengok wayang tapi tiba-tiba fyza call aku ajak pergi beraya. katanya hari ahad mesti ramai orang kat mall, so hari biasa lah baru pergi tengok wayang. aku pun setuju je. lepas lunch kat rumah dengan family, aku basuh pinggan mengemas semua, aku pun iron baju then terus mandi bersiap. semalam special sikit menu lunch. kitorang bakar ikan and buat air asam. lepas tu maktam aku beli ayam golek lagi. memang berbaloi-baloi.

waktu aku tengah iron baju tu, adik aku tanya kenapa aku iron baju kurung.

aku: kak ros nak pergi berayalah. nak ikut?

budak: pergi beraya ke mana? nak ikut!

aku: rumah kawan kak ros. nak ikut boleh tapi ada syarat.

budak: apa syaratnya?

aku: duit raya yang kakak (panggilan budak tu) dapat nanti kita bahagi 50-50.

budak: mana boleh macam tu. tak jadilah nak ikut.

aku: kenapa pulak? oklah tu. kak ros dah tolong bawak kakak pergi beraya.

budak: kalau 30-30 boleh. duit kakak tak sampai 50 lagi. kalau kakak bagi kak ros 50, kakak dah takde duitlah.

ceit! rupanya budak ni ingat dia kena bagi aku RM50. padahal aku maksudkan duit raya tu bahagi 2. apa daaa. dah siap semua fyza pun mai ambik aku kat rumah. bermulalah road tour kitorang. kalau dapat jumpa geng sekepala, sembang lebat tak ingat nak balik. mau tak lama kami beraya. sampai dekat pukul 7.30 pm baru sampai rumah. itu pun balik-balik terus mandi, solat and siap semua. then kitorang keluar balik.

makan laksa kat rumah rehan :)

tapi malam kitorang beraya kat sebuah rumah je lah sebab kitorang nak pergi karaoke. waktu pergi karaoke tu 4 orang je lah. aku, mira, rehan dengan miza. ok, duit aku tak keluar sesen pun. thanks to rehan yang menjadi main sponsorship kami. aku pulak naik segan dengan si rehan ni. al-maklumlah setiap kali keluar dengan dia, mesti dia belanja. dah lah kereta pun pakai kereta dia. tu lah untungnya orang yang dah berkerjaya ye dak. apa pun memang terbaiklah semalam. sangat-sangat best. tak melekat kat rumah aku. thanks guys :)

with mira. nyanyi ala artisss gitu. gelek sakan na.
with rehan. aku jeles dengan kau! dahlah muka cun and putih. pastu badan maintain lak tu dari dulu.
dari kiri miza (pilot), rehan (sponsor), aku (big bos kononnya), dan mira (co-pilot)

pagi ni dah takde orang masuk bilik aku lepas tu melalak sambil main gitar aku. dah takde lagi orang gelak mengilai macam hantu bonceng. dah takde lagi orang yang menyakat aku and cari gaduh dengan aku. ini semua gara-gara awal pagi lagi kakak aku dah bertolak balik melaka. ok, bai!

ke Seri Iskandar

semalam banyak betul undangan open house yang aku dapat. tapi maaflah ye sebab tak terpergi pun. aku ni tak berlesen, so faham-fahamlah kalau takde drebar tak muncullah aku. aku macam serba salah pulak dengan wan. mula-mula dia just text aku jemput datang rumah. maklumlah hari sebelum tu aku tak online, so tak terbaca pulak undangan di mukabuku ni. bila aku reply bagitau yang aku tak dapat datang, wan reply balik "ngada-ngada doh". then dia call aku suruh aku datang jugak. kalau takde membe kitorang yang datang, suruhlah abang or ayah aku hantar ke apa. weyh aku bukan saja menggedik tak nak datang. tapi serious doh aku tak dapat datang. sorrylah der. al-maklumlah selalunya kau lah yang jadi drebar aku kan.

dekat jam 6 pm kecoh pulak pasal nak pergi beraya kat rumah membe aku kat seri iskandar. serabut jugaklah aku text dengan orang tu orang ni. dengan call lagi. haih. at last udin muncul jemput aku kat rumah kul 6.30 pm. oleh sebab parents aku dah kenal sangat dengan ustaz wahab (bapak udin), aku pun tidak disoal siasat umpama penjenayah kes samun. kira macam parents aku ni percaya sama si udin ni lah. last sekali 2 bijik kereta je yang pergi. aku, miza, udin, mior, bashi, hasrol, nazwan, ezham dan fattah. yang lain tu aku dah biasa jumpa except mior dengan udin. serious dah lama tak lepak dengan diorang. waktu reunion hari tu pun diorang takde.

dalam kul 7 pm tu kitorang sampai kat rumah khazi. duduk-duduk jap. bila azan kat tv laju je budak laki pergi makan. bukak puasalah kononnya. hampeh. ada mee rebus dengan pelbagai jenis kuih raya. lemang pun ada jugak tadi. oleh sebab khazi ni best friend aku waktu sekolah rendah dulu, so family dia memang kenallah aku. aku pun bual-buallah dengan emak and adik si khazi ni. dah kenyang, lepak-lepak semua, dekat pukul 8 pm kitorang pun gerak balik.

waktu budak laki sibuk makan, miza tengok DSLR bashi then dia pass penutup lensa suruh aku pegang. aku pun letak atas meja kopi. waktu kitorang dah turun bawah, bashi sibuk mencari penutup lensa DSLR dia. mula-mula dia naik atas tapi tak jumpa then khazi lak yang cari lepas tu aku dengan khazi naik lagi. rupa-rupanya dah ada kat bashi. dia saja kenakan aku. serious rasa nak hempuk dia. buat penat aku mencari je. aku paw dia double GCB. padan muka! haha. sebelum balik kitorang singgah solat dekat petronas. sempat jugaklah bergambar kat sana. pastu terus pecut balik ipoh.

dalam kereta aku cakaplah yang aku nak tengok cerita final destination 5. udin dengan mior cakap diorang dah tengok kat cd tapi cd tinggal kat hostel. then bashi pulak kata cerita tu ada dalam laptop dia. aku pun mintaklah then diorang cakap tengok kat wayanglah best. lepas tu bashi cakap yang nazwan nak tengok wayang malam tu. kalau aku nak ikut bashi pun ikutlah sekali. then bila dah hantar kat rumah aku, bashi tanya aku nak pergi tak malam ni. aku pun cakap pagi esok je lah. then bashi kata kalau nak pergi roger je dia. aku memanglah on tapi masalahnya keretalah takde. then udin kata pagi esok pergi je lah dengan dia, dia kan ada kereta. si udin tu entah betul ke entah main-main je. hadoi.



malam tadi waktu aku sedap tengah tengok tv, ada nombor tak kenal call aku. oleh sebab aku confident tu nombor membe aku, dengan pantas aku menjawab.

ain: kau tengah buat apa?

aku: tengah tengok tv.

ain: nabila ada datang rumah kau?

aku: takde pun.

ain: sumpah nabila takde kat rumah kau sekarang?

aku: seriouslah takde. aku tengah tengok tv sorang-sorang ni.

ain: aku nak kau sumpah. sumpah?

aku: takde. sumpah. aku tak jumpa dia pun hari ni. kitorang mesej adalah petang tadi.

nabila bla bla bla....oh baru aku tau yang si nabila dah 2 hari tak balik rumah gara-gara merajuk dengan emak dia. emak dia jenuh mencari dia. serious aku tak tau pun pasal hal ni. then aku pun janji dengan ain kalau nabila datang rumah aku, terus aku bagitau dia. agak-agak kalau aku lari dari rumah nampak thrill tak? hehe.


notakeyboardsoso: alah gambar semua ada dekat bashi dan udin.




Merdeka Raya di kampung

selamat menyambut merdeka raya rakan-rakan.

hari pertama raya penat gila setelah kunjung mengunjung saudara mara kat kampung tu.  jauh jugaklah perjalanan aku. lepas je sembahyang raya, family aku bertolak dari ipoh ke kuala kangsar. beraya kat rumah mak mentua pak uda aku. tujuan asal pergi sana nak hantar wilcha (wheel chair) tapi alang kepalang berayalah sekali kan. lepas tu ke taiping pulak ambil sepupu aku. kemudian pergi beraya kat kampung mak aku kat parit buntar. plan asal lepas pergi parit buntar nak pergi serdang rumah mandak aku. tapi waktu sampai serdang dah petang pun. macam tak sedap pulak beraya time tu. so terus je lah balik kampung ayah aku kat ijok, perak.

selekeh dan serabai gara-gara keletihan beraya

malam tu tidur kat kampung. adik-adik sepupu aku balik dari beraya je, diorang ajak aku main bunga api. aku apa lagi join je lah kanak-kanak riang tu. memang aku jadi macam kanak-kanak lah kan. dengan main buaiannya lagi. malam tu konon semua nak tidur lambat lah nak countdown merdeka kan. habis semua kuih raya kat atas meja kitorang kerja kan. sudahnya tengah malam perut aku dah mula tak sedap. takut punya pasal aku tahankan je. last kali memang tak boleh tahan aku pun buat slumber badak pergi toilet hilang terus rasa takut aku tu. 2-3 kali jugaklah aku ulang alik toilet. perghhh...sabar je lah.

dah lah keesokan paginya emak aku tak sabar-sabar nak pergi beraya kat serdang. tapi aku saja je lengahkan masa. mandi lambat-lambat, bersiap lambat-lambat, makan lambat-lambat. ikutkan hati aku nak tinggal kat kampung lagi. tapi emak aku dah membebel je kerjanya. waktu sampai serdang, diorang tengah sediakan makanan untuk lunch. so kitorang lunch teruslah kat sana. makan gulai dengan ikan siakap bakar dengan air asam. perghhh...memang terbaiklah! sedap gila!

kat serdang tu rumah saudara belah emak aku tapi ada sepupu aku belah ayah aku ikut kitorang. sepupu aku tu cakap kat aku "kau ngoratlah sepupu kau tu. handsomelah." padahal mamat tu bukan sepupu aku tapi anak kepada sepupu aku. memanglah laki tu lagi tua dari aku. oleh sebab aku cucu bongsu, so ramai anak-anak kepada sepupu aku yang lagi tua dari aku. yang sepupu aku tu ada darah keturunan omputih. so anak-anak dia pun memang segak belakalah. anak perempuan dia yang bongsu tu kerja pramugari. memang cun lah kan. diorang pulak orang loaded, tinggal kat banglo. nasib baiklah aku tak interested pada kaum lelaki buat masa ni. kalau tak....ehem ehem. hehe.

with my cousin

with kanak-kanak ribena. sayang depa semua ketat-ketat

waktu otw nak ke taiping, kakak aku singgah kat stesyen minyak dekat dengan R&R semanggol. aku pesan ayah aku belikan mentos tapi ayah aku bagi duit suruh beli sendiri. waktu nak masuk kedai serbaneka tu, aku perasan ada sekumpulan pemuda pakai uniform polis. cuma ada sorang laki je pakai t-shirt biasa. then diorang ada cakap apa entah kat aku. aku buat pekak terus je jalan. bila aku keluar dari kedai tu, aku terus jalan ke kereta aku. aku perasan salah sorang tu jalan sebelah aku tapi jauh sikitlah. aku ingat dia nak pergi kat kereta dia tapi dia macam pergi dekat kereta aku. lepas tu dia tercegat berdiri kat situ. bila kereta aku blah dari situ, mamat tu pun pergi balik dekat membe dia yang lain. aku sendiri tak faham apa motif dia ikut aku ke kereta. aku sampai ipoh pun dah dekat pukul 8 malam. lepas tu dapat mesej dari membe aku ajak pergi beraya. memang aku dah penat lah kan, tak larat kot.



RAYA datang lagi !

Assalamualaikum w.b.t.

raya sudah tiba. apakah perasaan korang di hari raya ni? serious aku tak terasa macam nak raya pun. makin lama makin kurang kemeriahan raya. sampai kan pagi tadi baru aku pergi shopping raya. last minute punya shopping. sesak tu jangan cakaplah kan. shopping mall memang sangat crowded. bank pun ramai orang. 

actually aku ingat nak shopping malam sebelum tu lagi. malam tu aku berbuka puasa beramai-ramai dengan ex-classmate aku. then lepas makan duduk lepak-lepak situ. pastu member aku sorang ni kena balik before 10 pm pulak. so tu yang plan di tunda pada keesokan hari. anyway aku enjoy gila berbuka tu. sangat meriah ok. geng kitorang lah paling bising kat situ.

ok, berbalik pasal shopping tu, aku dah janji dengan nabila and ain. waktu diorang datang pick up aku kat rumah, tengok-tengok ada 2 orang mamat yang aku ta kenal pun join. mak ai...masing-masing bawak bf. oleh sebab aku single, mula-mula tu rasa agak terasing jugak lah. tapi dah lama tu aku go on jep dengan bf nabila. boleh borak-borak, melawak semua. 

mula-mula kitorang pergi GM. habis 1 GM kitorang tawaf. kedai berdekatan situ pun kitorang tawaf nak cari pashmina and kasut. tapi tak ada yang macam kitorang nak. so at last tak beli apa-apa langsung. then teruskan pencarian ke kinta city. pashmina memang jangan haraplah nak jumpa kat sana kan. tapi aku nak cari kasut. aku ada selipar jamban and sneaker jep kat rumah ni kot. kebetulan banyak sale pulak. perghhh...memang rambang mata kitorang. baju kat padini banyak yang not bad harganya. then aku dengan nabila beli baju kat padini. then aku beli kasut vincci. vincci pun sale ok. pekerja kat vincci memang busy gila. padat dengan orang kot dalam tu.

bila aku balik rumah, ayah aku jep yang ada. kakak dengan emak aku pergi shopping. ayah aku tanya kenapa tak beli seluar and baju banyak lagi. dengan muka sedih aku jawab yang aku takde duit. 3 bulan cuti kan duit ptptpu tak masuk, lepas tu aku pulak asyik keluar berjalan. memang pokailah aku sekarang kan. lepas tu ayah aku cakap nanti ayah aku bagi duit. yeay! nanti nak shopping lagi lah. hehe. emak aku pulak perli kata shopping kat tempat branded jep. benda aku beli kasut dengan baju sehelai jep. itu pun murah sebab sale.



pagi esok lepas sembahyang raya balik kampung. mintak-mintak sedara mara aku ramai yang balik. akhir kata aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN. lepas ni zero-zero ok? semoga korang berjaya kutip duit raya. hehe.




pengsan sebab puasa

COUNTDOWN RAYA: 3 hari lagi

aku sure korang semua mesti ada pengalaman 1st time nak puasa kan? kalau ingat balik memang rasa nak hentak kepala kat dinding sambil terfikir "bengong jugak aku kecik kecik dulu". bila dah dewasa dan matang ni, memang aku gelak guling guling dengan gelagat adik aku yang 6 tahun tu.

aku panggil adik aku tu, acik. tahun ni 1st time lah acik nak puasa. 1st day puasa tu macam biasalah dia bangun sahur. pergi sekolah. tak minum air. tak minum susu. tak makan apa apa. bila azan maghrib je, dengan rakusnya acik minum air. habis secawan, suruh ayah dia tuangkan lagi dan lagi. cukup 3 cawan acik minum air, acik terus merebahkan kepala dia atas meja makan.

macam ni lah gaya acik waktu tu

ayah: acik, acik!

ibu: acik tak nak makan ke?

ayah: panggil acik tu. dia tidur ke.

ibu: acik, bangun cik. makanlah. (sambil goyangkan badan acik)

acik: (tiada apa apa respon macam orang pengsan)

ayah: kenapa dengan acik tu? (risau)

ibu: nak buat macam manalah ni? haaa! (monolog dalaman)

ibu: acik, nah ambik seringgit ni upah puasa.

then, serta merta acik bangun lalu ambil duit dari ibu dia. kemudian acik pergi ke depan tengok tv macam biasa. seolah olah takde apa apa yang berlaku tadi. orang lain dah terpinga pinga tengok acik. kemudian terdengar acik jerit "acik nak nasi".

itulah kali pertama dan kali terakhir acik berpuasa untuk tahun ni. selepas hari tu, setiap kali balik sekolah acik dah makan. bangun sahur pun dia tak nak. -.-"



notakeyboardsoso: tangan aku berparut setelah di cakar oleh acik sehingga berdarah petang tadi. ganas betul budak ni. rasa nak gigit-gigit jep.



BF gua kacak?

semalam. gua sedang berlingkar keseorangan di dalam bilik. koleksi lagu-lagu raya berputar-putar di corong lappy gua. jari jemari gua sibuk menari-nari di atas keyboard menaipkan komentar buat peminat membe gua di mukabuku. tiba-tiba....

'ooooo...oo..oooo'   cis! xperia gua menyalak bingit serupa anjing. hati gua mula mencarut-marut. dah 3-4 kali xperia gua menyalak menandakan ada mesej masuk. tapi semua gua malas reply, tak penting!

"weyh...pakwe kau masuk tv nanti...tau tak?"   what! terus bulat mata gua baca text dari membe gua. ok, serius ini mesej penting. laju jep jari gua tekan reply lalu menaip huruf-huruf yang ada membentuk satu ayat pertanyaan. mahu tak excited gua nak tatap bf gua di kaca televisyen nanti. sampai habis hilang kemachoan gua. ok, itu tipu!

setelah gua soal siasat membe gua dengan lagak seperti inspektor harris menyiasat supermak, maka maklumat yang gua peroleh seperti berikut:

rancangan: fuhhh raya
hari: raya kedua
masa: 10 malam
siaran: tv3

eyh jap! lu orang tau ke siapa bf gua tu?  takpe, lu orang sabar ye. nanti gua taruk gambar bf gua yang kacak bergaya. biar lu orang tatap sepuasnya. gua bukan nak angkat hidung tinggi lah kan. tapi kenyataannya since gua letak gambar bf gua jadi DP mukabuku gua, ramai betul membe membe gua baik jejaka mahupun si gadis  yang puji bf gua kacak. atau orang ipoh cakap, handsome. hehe. sampai ada yang tanya bf gua tu ada abang atau adik lelaki tak? yang paling cilake bila membe gua suruh bagi jep bf gua kat dia. lu ni memang suka khianat gua depan-depan kan? -.-" ok, sembang lebat pun talak guna kalau lu orang tak tau siapa bf gua kan?

awatlah hang comel sangat ni?

nahhh! ambik ni! xtra large punya gua bagi. haha. ni lah bf gua der. ye, ye, ada antara lu orang yang dah kenal. so kepada lu orang yang masih ta kenal lagi, ni lah JOHAN. atau nama famousnya, BOTAK. kenapa botak? sebab dia ni pegang watak sebagai botak dalam drama JUVANA. drama tu sangat best. rugi kalau lu orang ta tengok tau.





notakeyboardsoso: semua cerita di atas adalah benar kecuali statement gua dengan membe gua yang mengatakan botak tu bf gua. tu hanyalah gurauan antara kami. risau jugak gua kalau blog gua kena terjah dengan reporter walaupun blog gua ni tak famous amous kan. padahal botak tu kenal gua pun tak. hehe. gua fan tegar lu, johan! cayalah!



kepupusan

KEPUPUSAN. sekarang ni aku rasa DPP (kolej) Sime Darby di UUM ni akan mengalami kepupusan kaum lelaki. almaklumlah lelaki yang sedia ada kat DPP tu pun ta ramai. 2 blok jep di bandingkan dengan perempuan yang 6 blok ni kan. then pasal intake yang akan register nanti, 335 out of 345 students are girls. GIRLS ok! that means only 10 students are boys. 10 boys tu pun international students ok. so no one malaysian guy will register as a new intake at DPP Sime Darby. OMG! dah jadi macam DPP Muamalat pulak ke? DPP Muamalat tu ok lah jugak cause dah memang sejak azali lagi semua perempuan.

ini bermakna semakin susahlah nak dapat participant dari kaum lelaki kalau ada projek -.-" rakan rakan yang lain tu pun, kau jangan nak beranganlah nak couple dengan junior nanti ye. kalau kau nak jugak pergi cari junior laki kat DPP lain. haha. ok, budak budak laki mesti seronok kan? maklumlah penuh dengan junior perempuan kan. means peluang korang nak dapat awek tinggi. sampaikan ada senior yang dah final sem kata nak ambik degree course lain pulaklah sebab nak stay kat sime darby. ok, ulat bulu dah naik daun nampaknya ye. tapi ada gak budak laki yang sedih cause ta dapat cari geng baru nak main bola nanti. alah, kau orang ajak jep lah international students tu main bola kan. apa salahnya. hehe.



oh ada junior yang dah mula tanya macam mana suasana dekat Sime Darby. percayalah Sima Darby memang terbaik! suasana tenang dan aman, dekat dengan tasek kan. kedudukan pun strategik dengan semua tempat.  yeah! aku bangga menjadi warga DPP SIME DARBY! anda pula bagaimana? hehe.


appreciate

APPRECIATE. bagi aku kalau someone tu dah usahakan sesuatu, kita seharusnya bagi kerjasama pada dia. at least orang tu akan rasa orang lain appreciate usaha dia. hari tu fariz post kat wall suggest supaya aku buat plan berbuka puasa bersama. so aku pun discuss lah dengan wan pasal benda ni. then wan jugaklah yang pergi survey cari tempat yang best. then bila aku dah create event tu kat fb, ada yang cakap tempat tu jauh. ada jugak yang suggest buat kat mcd jep. lepas tu wan chat aku. dia buat ayat sentap and suruh aku je lah uruskan. dia cakap kat aku yang dia dah carikan tempat A punya tapi orang lain ta appreciate pun apa yang dia buat. aku pun dah rasa serba salah. so aku suruh diorang pilih antara mcd dengan lan's catering. haaa...dah tu ramai pulak boleh sokong lan's catering kecuali sorang. dia kata macam ta dapat join kalau buat kat situ sebab jauh. jauh? aku ta tau lah nak kata apa. ta lah jauh sangat tempatnya. dalam 20 minit jep perjalanannya. lagi pun kau tu laki kot. kalau perempuan tu aku fahamlah jugak maybe parents ta benarkan. kau nak bagi alasan takde transport? kau boleh jep tumpang orang lain. lagipun aku dah bagitau kita akan gather sebelum pergi sana. kita semua gerak sama sama. lagipun kalau mcd macam ta berapa seronoklah. mcd tu kan dekat jep so memang kitorang dah selalu lepak situ. sometime nak jugaklah rasa suasana baru. lagipun bukan hari hari nak berbuka puasa bersama kan. aku ingat lagi waktu duduk melepak dekat mcd hari tu siapa entah suggest buat gathering. berbuka puasa bersama tu dapat gathering jugaklah kan? then macam macam hal lah pulak. tu lah bukan senang nak jayakan sesuatu event. tapi aku sendiri pun kena faham jugak mungkin yang lain tu ada hal lain sebab tu ta boleh join. hey, aku tulis entry ni bukan niat untuk bagi sesiapa terasa. aku just kesian kat wan and nak orang lain cuba appreciate usaha dia. so jangan pulak ada yang tarik muka ketat kat aku pulak lepas ni.


next point still pasal APPRECIATE jugak tapi dari sudut cinta pulak. tadi membe aku bagitau aku yang dia dah breakoff dengan bf dia. opsss...i mean ex-bf dia. hehe. after dia story everything, aku dapat tau dia yang mintak break sebab dye dah ta tahan dengan lelaki tu. ok, aku faham situasi dia. selama ni dia dah banyak bersabar dengan that guy. that guy ta care pun pasal dia. jarang text or call dia. kalau diorang text pun that guy selalu lambat reply. tapi kalau dia lambat reply that guy dah syak macam macam kat dia. that guy macam takde masa pun untuk dia tapi dengan membe membe boleh pulak. to that guy, dia ta berniat pun nak kongkong atau halang kau lepak dengan membe kau. but at least kau informlah dia yang kau nak keluar dengan membe. dia pun ta kan kacau kau lah. ni ta, sometime kau lesap macam tu jep. kalau ye pun kau busy ta boleh ke kau ambik berat jugak pasal dia? dia ta suruh pun kau text dia every seconds or every minutes. kalau kau just hantar 1 text pesan dia supaya jangan lupa makan pun dia dah rasa kau caring tau ta. kau sedar ta selama ni dia bertahan jep dengan sikap kau sebab dia sayangkan kau? tapi kau kena ingat setiap orang ada tahap kesabarannya. sampai bila kau nak dia terus bersabar sedangkan kau ta pernah cuba perbaiki diri. apa salahnya kalau kau appreciate orang yang sayang kau, yang sentiasa ada kat sisi kau selama ni.


so readers, please APPRECIATE apa yang sekeliling kau cuba buat untuk kau. janganlah jadi BUTA HATI. kau tau ta kalau kau just cakap "thaks for your concern." tu pun dah mampu buat orang tersenyum and rasa dihargai. ok, dah penat. daa!








lifestyle

LIFESTYLE. setiap orang ada corak life tersendiri. kita ta bole nak paksa orang lain ikut cara kita. macam parents aku ni asyik dengan kerja jep. celik mata dah ngadap kerja. balik kerja duduk rumah, buat apa yang patut then tidur. takdelah nak kata nak pergi jalan jalan ke, melepak ke, mahupun bergosip dengan jiran sebelah. kemudian since aku kecik aku di asak untuk belajar, belajar dan belajar! sampaikan kalau nak keluar main petang kena hafal sifir dulu. kalau ta lepas, ta bole keluar. balik pun kena tepat pada waktunya. lambat balik kena kurung kat luar. ok, itu disiplin! aku tau tu semua memanglah untuk kebaikan aku. tengoklah masa sekolah aku ta pernah ada masalah dalam matematik.

tapi masa aku budak bolehlah buat macam tu. sekarang aku dah grow up. dah remaja pun. ta bolehlah nak terus asak supaya aku belajar and terkurung kat rumah. i'm not a robot, i'm a HUMAN ok. cara tu semua dah ta praktikal untuk aku. tapi hanya akan buat aku memberontak. so aku jadi makin MALAS belajar. result aku pulak MEROSOT dan terus merosot. lepas tu mulalah aku di maki hamun sampai 7 keturunan. (itu ter'over' ye). pernah ta diorang nak ajak aku duduk discuss then tanya elok elok apa masalah aku, lepas tu bagi nasihat membina kat aku? NEVER! so macam mana diorang nak faham aku kan?

sebab itu lah aku ni seorang yang sangat memerlukan KAWAN. memanglah orang boleh kata zaman sekarang dah canggih. duduk rumah jep pasang internet then connect lah dengan barapa ramai kawan kau nak connect. memanglah bolehkan tapi ta kan selama-lamanya kau nak connect dengan membe kau kat facebook, twitter, skype, ym, bagai tu. ta kan ta nak hang out, outing or lepak-ing dengan kawan kau kan. ber-skype manalah nak sama keseronokannya dengan melepak bersama. serius looser hidup kau kalau setiap hari duapulohpat jam terperuk kat rumah mengadap laptop jep. langsung ta tengok dunia luar. ouh mungkin ada jugak orang yang selesa macam tu. tapi aku ni sememangnya TIDAK!

aku perlukan SOSIAL LIFE aku. sosial yang aku maksudkan ni takdelah so.....sial! i mean bukan yg clubbing sampai subuh, berpeluk dengan laki tu laki ni, mabuk sampai muntah hijau. dah tentulah BUKAN begitu. maksud aku hang out dengan kawan, pergi shopping, karok, main bowling or tengok wayang dengan diorang, pergi picnic ke jalan jalan ke. ta lah terasa hidup aku ni macam looser kan. bagi aku, aku terasa sangat HAPPY dan BAHAGIA setiap kali luangkan masa dengan kawan kawan aku. aku tau lah masa kakak aku baya aku dulu bila cuti duduk jep kat rumah mengadap tv mengadap laptop duapuluhpat jam kan. tapi aku serius ta boleh jadi macam tu. boleh beku kepala otak aku weyh. tension betul bila kebebasan aku di sekat. grrr! 


video
generasi aku dengan parents aku mana nak sama weyh. aku ni tergolong dalam GENERASI Y. parents aku pulak BABY BOOMER. (berguna jugak apa yang aku belajar dalam kuliah marketing)


notakeyboardsoso: bengang parents aku ta bagi aku p mcd malam ni. padahal dah mengidam tahap gaban nak makan GCB. ta kan nak pergi pagi esok pulak. aku dah lah puasa. hope ada orang sudi hantar GCB kat rumah aku.






KAMPUNG vs BANDAR

aku bukanlah gadis METROPOLITAN. aku hanyalah gadis DESA. kenapa begitu ? sedap nama taman perumahan aku tinggal ni, taman desa aman. haha. aku bukanlah tinggal di BANDAR. tapi sipi sipi lagi nak kira bandar. kenapa? sebab alamat aku masih lahat. tapi agak dalam 10 minit perjalanan dari rumah aku ni, alamatnya dah ipoh. oleh itu aku takdelah jakun dengan dunia orang bandar ni kan. ta lah aku ni macam rusa masuk kampung bila ke KL kota metropolitan tu kan. nak pulak kawasan aku di boleh dikirakan membangun. kalau nak p tesco dekat jep. bak kata sedara aku, naik kereta ta sempat nak panas bontot dah sampai. nak p mcd pulak bak kata membe aku, eleh kau jalan kaki jep pun bole sampai. bukan jauh mana. sekarang ni pulak jusco dalam pembinaan. tengok macam besar, siap ada cinema lagi. jadi sebab itulah aku ni agak jakun bila masuk KAMPUNG. kena gigit pacat sampai demam seminggu. jumpa sungai punyalah excited gila. lepas tu bantainya berendam dalam sungai punyalah ta hingat seolah olah dah berbulan bulan ta mandi. kalau nampak sawah tu lagilah datang menggila. macamlah sawah tu sesuatu benda yang ajaib di muka bumi ni kan. dapat masuk dusun kat kawasan hutan tu dok tergaru garu macam beruk.

kesimpulannya, aku sangat suka suasana kampung. tenang dan damai. udaranya pun nyaman. jalan ta sesak. banyak aktiviti adventure. aku nak cari suami yang ada kampunglah. i mean yang parents dye tinggal kat kawasan kampung. barulah nanti anak anak aku nak balik raya excited gila. "yeay! yeay! nak balik kampung main meriam buluh." lebih kurang macam tu kot ayat anak anak aku nanti. macam tu lah aku punya excited nak balik kampung masa kecik kecik dulu. tapi sekarang kampung aku dah takde pape lagi macam dulu. dah kurang ke'kampung'an. semangat raya pun dah kurang. -.-" tapi kan macam mana lah pemikiran budak budak akan datang. buatnya perangai bongkak hidung tinggi mengalahkan hidung pinocchio, payah jugakkan. masuk kampung pun ta nak seolah olah itu tempat paling jijik. ta sedar ke padahal kelab kelab malam, disko tu lagi jijik. mintak mintak lah anak anak aku nanti ta jadi macam tu. 


notakeyboardsoso: waktu kecik dulu aku suka betul tengok kartun KAMPUNG BOY dengan kartun USOP SANTORIAN (macam ta betul jep aku eja) tapi budak sekarang ni tengok kartun BEN10, WONDERPET. takde nilai ke'kampung'an langsung kan.





entry bosan pun

aku rasa malam tadi aku rajin berkomunikasi. ramai pulak orang yang aku berkomunikasi. selalu aku ta serajin itu kan. dan untungnya dengan kadar percuma pulak tu. haha. bukan face to face tapi chat di mukabuku. kenapa aku kata percuma? sebab aku menggunakan wifi bukan berukband cekik darah aku tu. wifi ayah aku yang bayar. means free lah untuk aku. berukband aku kena bayar sendiri -.-" 

selalunya aku jarang chat ni. aku prefer comment status and wally wall. kalau chat pun dengan sorang dua macam tu dalam satu masa. tapi lain pulak malam tadi. alkisahnya bermula bila nani budak DPP (kolej) aku hantar macam ni kat chat "sem depan korang berlapan pecah ek semua". ok, sungguh buad aku gabra. serta merta aku tengok siapa lagi budak DPP aku yang online lalu terus bertanya isu pertukaran roomate next sem. so leha, asma, mas, dengan kak faie lah tempat aku utarakan ke'gabra'an aku.

then wan pulak chat aku. woooh...macam macam cite pulak keluar sesama kitorang. selalunya cite pasal 'abang' kami dengan fang ah loy kesayangan wan tu lah. sayang gila dye kat fang ah loy ni. sempat jugak kitorang discuss pasal event yang kitorang nak buad and mengimbas kisah lama. tu yang jadi panjang ceritanya. antara benda yang aku chat dengan wan tadi:

aku: kau sedar ta since form 1 kau suka ajak aku mengumpatkan?
wan: mana ada doh. bukan mengumpat. kita cakap benda betul la bro.
aku: memanglah benda betul.
wan: mana ada mengumpat ok. aku suka sembang dengan kau sebab otak kau ta sempit.
aku: even seluar aku sempit kan? haha.
wan: babun...haha.

kepada insan insan yang kitorang 'cakap benda betul' tadi tu, raya nanti aku mintak maaflah. haha. lepas tu aku ternampak farez online. so aku pun tegur dye. aku update dengan dye perkembangan plan yang dye cadangkan tu and mintak pendapat dye. sebenarnya ada something aku nak tanya kat mamat poyo ni. haha. pastu sembang punya sembang sampailah speechless. haha.

then aku nampak pulak lya aryana online. angin apa pulak datang yang membuatkan aku tegur dye and berborak lama. rasa seronok pulak berborak dengan dye malam tadi berbanding sebelum ni. rasa macam lebih open kan semalam. ta ketandusan topik. oleh kerana mata aku langsung ta menunjukkan tanda mengantuk, lalu aku pun menegur didi dengan dini. diorang berdua ni schoolmate aku kat brash. aku pernah satu dorm dengan didi tapi sekejap jep. dini pulak penah sekelas dengan aku. pun sekejap jugak. so dulu aku ta rapat pun dengan diorang yang membuatkan aku segan nak tegur diorang. diorangkan hot, manalah tau diorang ta ingat aku lagikan. so selama ni aku hanya stalk profile mukabuku diorang. tapi ternyata sangkaan aku meleset. diorang ni ok jep. masih peramah dengan aku. chat dengan diorang sampai ke sahur kot. haha.

ouh aku ada jugak chat dengan best (bukan nama sebenar). sekadar borak kosong, merapu rapu and menggila jep.  tapi ta lama mana pun. then membe aku si famy pulak chat aku story masalah dye kat aku. untuk seketika aku menjadi kaunselor. ala ala doktor cinta gitu. but at last, bila dye dah ok, aku pulak yang di bebelnya. haiyooo. oleh sebab dye tua 4 tahun dari aku, aku anggap jep lah advice dari seeorang abang kepada adik dye yang bega. -.-" famy kata bega tu degil. sesedap rasa dye cakap aku bega.

korang mesti tertanya apa motif aku nak cerita dengan siapa aku chat? kan ini blog aku. suka hati aku lah :p lagipunkan, kan, aku takde benda lain nak ceritakan. hehe. lepas ni kalau aku bosan semua benda aku cerita kat korang erk. aku kentut pun aku report dalam blog ni. kalau korang nak bengang dengan aku banganglah weyh. ada aku kisah? werkkkk :p




melepak di dataran

hye peeps!

selamat berpuasa :) semalam punya semalam kan ada pulak membe aku yg merajuk dengan aku sebab aku ta nak lepak mcd. haih...ngada lebih lah! untuk ambik hati membe aku ni, aku cakap kat dye yang next time aku join. so malam semalam dye ajak lah aku lepak dataran. malas pulak aku nak keluar. aku just fikir aku ta nak jadi orang yang cakap ta serupa bikin jep. lagipun membe aku tu dah mula sentap kot. aku pun join jep lah. tengok tengok aku sorang jep perempuan. diorang pulak buad perangai &*$%#@! saja takut takut kan. pembuli besar betul!

after park kereta, kitorang jalan lah nak pergi uptown, waktu lalu depan budak budak laki yang tengah melepak kat situ nazwan pesan "weyh jaga ros". pastu bashi cakap "ye, aku jaga ros ni". serius aku jadi cuak weyh. hey baru aku tau tentang kewujudan ladies uptown ipoh. haha. p jalan jalan sana jap. gebang malam lagi banyak barang kot. megat pulak sibuk dengan survey harga kueh raya dye tu. nak buad bisnes konon. then kitorang snap pic kat dataran. test DSLR baru bashi. haha. as usual nazwan nak gambar dye jep yang penuh. then kitorang lepak minum. bukan senang nazwan nak belanja kan. bashi cakap ada membe dye nak buad photoshoot. membe dye suruh cari perempuan jadi macam model lah konon. pastu nazwan suruh bashi ambik aku. bashi cakap lah bashi ingat memang nak ambik aku dengan miza. haha.

then kitorang balik. actually kalau ikutkan diorang ta nak balik lagi tapi oleh sebab diorang utamakan aku so kena lah balik awal. aku pun dah pesan kalau nak aku ikut kena balik awal. haha. dalam kul 12.30 am tu dah gerak balik. on the way balik tu bila lalu kawasan bapok nazwan slow kan kereta. pastu mata diorang jangan cakap lah melilau cari bapok then bising "mana bapok weyh?" pastu diorang tunjuk bapok bapok kat aku. wow! bulan puasa ni pun ramai bapok berkeliaran cari customer. serius bapok bapok tu cun. aku ingat perempuan betul lah. megat kata bapok kawasan ni semua dah buad operation. bapok kat situ high class 1 malam RM70. bapok kat polo tu pulak low class, RM15 jep. then diorang mula takutkan aku. "kau ta takut ke keluar dengan kitorang ni? depan sana tu ada hotel." bapaklah buad aku cuak! nasib baik diorang main main jep. at last diorang hantar aku balik rumah dengan selamat :)

ok lah, nak tidur! langsung ta tidur lagi ni dari semalam. kul 9 am nanti nak keluar lagi dengan diorang. aku nak beli gitar. hehe. nite semua!





stranger

STRANGER. dalam FB memang ramai strangers. nak pulak aku ni jenis approve jep orang yang add aku even aku hanya add orang yang aku kenal. so memang banyaklah jugak strangers dekat friends list fb aku. tapi ta semua strangers jahat. for example strangers perempuan yang add aku. then chat aku sembang elok elok jep. tapi ada jugak strangers yang buad aku annoying. selalunya strangers lelaki lah. aku memang ta suka melayan lelaki gatal. paling aku ta suka bila lelaki tu chat kata nak berkenalan tapi aku ta reply then mintak no phone lah mintak couple. serius ANNOYING! kalau kau chat aku cakap merepek repek tapi aku ta reply, so please BACK OFF! but sometime ada jugak strangers yang so FUNNY. chat aku macam macam, ajak couple lah mintak no phone lah bagai tapi aku ta layan langsung pun. i mean ta reply even a word then he admit yang dye desperate nak gf. pernah dalam 2-3 times jugaklah aku kena macam ni. really really funny right? haha. eyh tadi ada lagi a stranger chat aku. aku ta reply dye cakap aku sombong. so then aku reply lah tanya siapa dye, aku kenal dye ke. then bole pulak dye ajak main poker. serius PELIK. haha. tapi stranger tu letak gambar budak kecik sebagai DP. comel pulak gambar budak kecik tu. hehe.

ouh...talking bout stranger, hari ni jugak aku dapat text dari a stranger wish selamat berbuka kat aku. malas aku nak reply tanya siapa. membazirkan kredit aku jep. kan ? hey esok aku ingat nak buad puding caramel lah. tadi aku dah search resipi kat incik google. copy pun sudah. kalau ada semua bahan, aku buad lah. hehe. 1 more thing i can't wait untuk pergi beli gitar dengan nazwan. tapi si nazwan busy kerja lah pulak. susahlah macam ni. hadoi -.-"


karma and truth

KARMA. orang selalu akan kata what goes around will comes around. what you give you get back. hmm...entahlah sometime aku rasa macam ta payah nak karma sangatlah. kita niat ikhlas baik dengan semua orang. tapi hati budi orang mana lah kita tau kan. ada orang yang hanya pergunakan kita jep. memang pedih bila tau kita ditipu, diperbodohkan dan dipergunakan. tapi aku ta rasa nak orang yang kenakan aku, rasa balik kesakitan yang pernah aku lalui. nak pulak kalau orang yang aku sayang. biar apa pun orang tu nak buad kat aku, aku hanya mampu pasrah T.T but seriusly aku betul betul ta nak dye kena macam apa yang dye dah buad kat aku. biarlah aku sorang jep derita, aku ta nak orang yg aku sayang derita jugak even dye yang buadkan aku derita. aku akan sentiasa doakan kebahagiaan orang yang aku sayang. memang dulu aku seorang yang pendendam. tapi tu semua dulu. long time ago. bila fikir balik, apa aku akan dapat kalau berdendam? lagi sakit hati ada lah kan. so lets by gone be by gone :) i think i strong enough to face the truth.

yes, i have know everything. i know the TRUTH! it was PAINFULL! i mean really really. but i have accept the truth.just two words, i will BACK OFF! good bye LOVE. please DON'T come back. you are USELESS. i HATE you!






budak baik :)

situasi antara aku dan seorang budak perempuan pada pagi tadi.

budak: apa nama kakak?

aku: ros.

budak: bunga ros ke?

aku: a'ah. comel ta bunga ros?

budak: comel...macam kakak.

aku: (speechless)

budak: kenapa kakak ta letak nama tasya?

aku: kenapa? suka nama tasya ke?

budak: suka. sepupu saya nama tasya.

aku: dye cantik ta?

budak: cantik sangat. saya suka dye. dye baik.


orang kata budak budak ta reti menipu kan? hehehe...



peristiwa bulan ramadhan

ASSALAMUALAIKUM WBT...

pejam celik pejam celik dah pun sampai bulan ramadhan. rasa macam cepat jep masa berlalu kan. alhamdulillah dapat jugak aku tunaikan 1st terawih. yeahhh! adik aku yang darjah 4 tu punyalah semangat nak ikut aku p surau. at last ngadu penat cause banyak rakaat sangat. aku rasa esok macam dye ta p terawih lagi jep. haha.

sebut pasal ramadhan ni mesti ramai yang ada pengalaman berpuasa di perantauan kan. i mean di asrama mahupun rumah sewa lah. kalau nak ikutkan aku mula bersekolah asmara asrama waktu aku form 4. tahun tu terlakar lah 1 sejarah yang akan aku kenang seumur hidup. minggu tu merupakan minggu balik rumah. as usual petang ahad tu semua student baru datang balik ke asrama. dorm pun macam agak kelam kabut lah. tengah budak dorm aku yang lain bersiap nak turun raw call, tetiba aku menjerit. aku menjerit cause kepala lutut kaki kiri aku teralih dari tempat asal. sakit siot! mula mula budak dorm aku ta endahkan aku cause depa ingat aku main main waktu tu. almaklumlah aku memang suka main main kenakan depa selama ni. then depa mula pelik bila aku statik jep atas katil tu so depa pun mula pergi kat aku. bila depa tengok aku betul betul injured, baru depa kelam kabut. then depa call ayah aku.

sementara tunggu ayah aku datang, depa tuam lutut aku dengan ais. kemudian bila masuk waktu berbuka, depa turun dewan makan bawak naik makanan. lalu aku dilayan umpama raja. makan bersuap. lepas tu depa yang lain makan keliling aku. wowww! syok ouh. kemudian keseronokan aku bertambah bila ambulans tiba. tapi aku rasa macam lambat gila jep ambulans tu datang padahal hospital besar ipoh tu ta lah jauh sangat dari sekolah aku. ouh sekarang dah jadi hospital raja permaisuri bainun. sementara tunggu tu lutut aku tu dah membengkak, habis lutut ku bertukar biru. aku pun peluk kak ara yang duduk sebelah aku waktu tu lepas tu aku nangis kat bahu kak ara. dah ta ingat nak control macho lagi dah waktu tu.

waktu ambulans sampai, mula mula ada 2 orang jejaka yang berbadan agak berisi masuk dorm aku. diorang try repair lutut aku kat situ jugak tapi ta berjaya. then masuk pulak lagi seorang jejaka. maka semua gadis yang ada dalam dorm tu terpegun dengan kekacakan jejaka itu. serius memang hensem mamat tu! sampaikan waktu aku kat rumah (dapat mc kan) ada budak dorm aku call mintak no mamat tu. waduh waduh, gatai na hampa ni. ok berbalik pada hari kejadian, 3 jejaka tersebut bersama ayah aku angkat lah aku guna apa benda kejadah entah sampai ke bawah. dah sampai bawah tu diorang letak aku atas tempat yang bole tolak tolak tu. bukan wilcha lah ni tempat yang orang di baringkan tu. wahhh...serius syiok! rasa macam jadi mem besar. kahkah. tapi yang ta bestnya bila student yang lalu lalang kat situ usha pelik jep kat aku. aku pun palingkan muka ta nak pandang orang yang lalu lalang tu. maklumlah waktu tu student lain baru lepas berbuka puasa kan. so dari dewan makan nak ke surau memang akan lalu depan aspuri (asrama puteri) pun.

emak aku temankan aku dalam ambulans tu, ayah aku pulak drive kereta ikut belakang ambulans. memang tu lah 1st time aku naik ambulans. baru aku terasa kelajuan ambulans tu. pakar drift kot drivernya. ouh mamat hensem tu pun ada teman aku dalam ambulans. lagi 2 jejaka yang berisi tu pulak jadi pilot and co-pilot. waktu depa sorong aku keluar dari ambulans masuk ke hospital, mamat hensem tu bole pulak tanya kat aku 'puasa ta hari ni?'. aku pun angguk jep. lepas tu dye tanya lagi 'dah berbuka ke belum?'. aku pun angguk lagi. dah lah asyik sengih sengih kat aku. nasib aku tengah menahan sakit, kalau ta memang dah melting aku kat situ. haha. waktu dalam emergency room (ER) tu memang kelam kebut keadaannya. ada orang accident bagai. kemudian aku  dikeremuni ramai doktor. semua lelaki just ada seorang doktor wanita. doktor wanita tu cakap cakap dengan aku dengan niat cuba alihkan perhatian aku sementara doktor lain merawat kaki aku tu. doktor tu cakap 'mesti awak ni atletkan'. kahkahkah. bila fikir balik waktu tu serius malu. kain aku terpaksa diselak sampai ke paha kan. damn! malu lah gila! aku menjerit kot dalam ER tu. 'sakit! sakit! sakit!!!' haha.

after everything fine, aku di biarkan seketika. lepas tu mamat hensem tu datang sengih sengih kat aku. lepas tu dye cakap apa entah dengan membe dye. then membe dye tu datang cakap kat aku yang mamat hensem tu mintak no aku. cisss! depa mai buad lawak kat aku lak. nasib aku ta tayang middle finger. kahkah. after that aku di tolak ke bilik x-ray. nasib baik gadis yang x-ray kan aku. then aku di tolak ke ER balik. doktor pun balut kaki aku. waktu nak balik tu aku cakap kat ayah 'ayah, mana selipar adik? adik nak jalan macam mana?'. ayah aku gelak gelak, baru teringat yang ayah aku lupa bawak selipar aku sekali tadi. tu lah sedap sangat jadi mandul tadi, orang dok tolak aku kan. then ayah aku pun suruh aku pakai jep selipar ayah aku. ayah aku berkaki ayam jep balik tu. hehe. doktor tu cakap 'awak ta payah pakai selipar pun takpe. awak kan pesakit'. then ayah aku bawak aku balik rumah. memang sedap lah dapat mc. hoooray!!! sampai rumah, parents aku dok pulun makan nasi macam orang kebuluq. haha. kesian parents aku ta sempat nak makan nasi waktu berbuka gara gara aku buad hal. hehehe.

bila aku balik sekolah balik, baru aku tau incident tu agak kecoh jugak kat sekolah aku. waktu nak masuk sekolah pak guard cakap 'eyh kamu yang naik ambulans hari tu kan? takpe, takpe. kamu bole masuk.' then bila jalan ada student lain tengok semacam kat aku. diorang bisik apa entah. tapi aku ada terdengar perkataan ambulans lah. bila masuk kelas cikgu cikgu semua tanya 'monitor, lutut awak lari ke?' bila pergi library, bf senior aku tanya kat senior aku 'budak ni lah kan yang naik ambulans hari tu'. ada jugak student yang tanya macam ni kat aku 'kau yang naik ambulans hari tu kan? kaki dah ok?' sebab incident tu jugak doktor larang aku minum air kelapa padahal tu air favourite aku. budak dorm aku pun jaga aku betul betul. mula mula diorang siap larang aku naik katil atas lagi. budak kelas aku pulak pantang dengar bunyi ambulans. nanti semua akan pandang aku lepas tu diorang tanya 'ros ok? lutut ta lari?' hampeh betullah =.='

kini dah 4 tahun pun peristiwa ni berlaku. tapi sampai sekarang lutut aku belum pulih sepenuhnya. aku dah ta bole hyperactive sangat. tapi after incident ni memang aku dapat perhatian lebih. tengs a lot kepada kak ara, kak ana, kak sasha, kak izah, kak ma, reen, nana, nisa, dik are, hani, and fatin. korang memang dormmate yang terbaiklahhh! sorry cause aku dah banyak susahkan korang. tengs jugak kepada parents aku yang jadi kelam kabut kerana aku. ouh ta lupa jugak tengs kepada mamat hensem, 2 orang jejaka berisi and doktor doktor sekalian. at last aku nak tengs kepada nuar yang banyak ambil berat kat aku waktu aku tengah mc tu. sanggup call aku setiap kali lepas prep malam. tengs all :) love u alls damn much!

ouh actually aku just nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN :) hehehe...







i'm wondering

OMG! OMG! betul ke apa yang aku nampak tengah hari tadi. haishhh sampai sekarang i can't stop thinking is it really him? actually waktu aku dengan ayah aku otw p stesen ktm tadi, waktu berhenti kat traffic light, aku ternampak sepasang couple tengah naik motor. aku pun tengok jep gelagat couple tu. then bila laki tu pusing kepala ke belakang tengok awek dye, aku dah terkejut. eyh macam mr hacks lah! but adakah itu betul betul dye. lepas tu aku dah ta berani nak pandang arah couple tu lagi. aku pandang tempat lain. manalah tau betul kan yang itu mr hacks. so aku nak avoid dari dye nampak aku. betul ke tu dye erk? dye pakai helmet tadi so macam ta berapa jelas mukanya.  wondering gila betul ke dye tadi or someone else. hmmm....


notakeyboardsoso: 1st time naik ETS woo. best, best! laju ouh!



Aku memasak superb!

perghhh...kenyang gila aku. Alhamdulillah. padahal aku makan ta banyak pun tapi kepuasannya tu buad kan aku rasa kenyang gila gila bai. ni lah nikmatnya kalau makan masakan sendiri kan. tadi lapar gila coz ta makan langsung lagi hari ni. bukak periuk, nasi ada lagi seciput. arghhh...takpe, bedal jep. makan sekadar nak avoid dari kegastrikan jep niat aku. sekali tengok lauk depa ta tinggal untuk aku pun. hadoyai. ta sadis pun, memang aku dah biasa macam ni. hehe. so macam biasa dengan lagak chef handalan aku bukak peti ais, bukak kabinet dapur. cari kot kot ada pape yang bole aku masak dengan simple dan pantas. tetiba terbayang pulak masakan mak angkat aku. fuhhh...terliur! macam mengidam lah pulak. masakannya pun sangatlah simple tapi lazat nak mampuih bagi aku. keluarkan segala macam bahan, masak semua, siappp! errr...tapi rupanya ta berapa nak macam mak angkat aku masak. risau gak aku kalau ta sedap. sekali makan, perghhh! nikmat bai! sedap sampai ta cukup. menyesal pulak ta masak banyak banyak. hehe.

pagi tadi adik aku (kakak) yang darjah 4 tu ada hari sukan. dye ada masuk 1 acara. acara lontar apa entah, aku ta berapa nak ingat dye cakap. bila aku tanya lontar peluru ke, katanya bukan. patutlah mula mula dye susah nak bagitau aku acara apa yang dye masuk. dye cakap takut aku dengan abang aku gelak. memang kitorang gelak sakan pun lepas dye bagitau. kalau korang tengok adik aku tu kecik jep orangnya, kurus pulak tu. macam mana entah bole sesat masuk acara kejadah tu. actually dye nak masuk lumba lari tapi dye ta dapat. aku terniat gak nak p tengok. bole jugak tinjau tinjau macam mana rupa sekolah lama aku tu kan. tapi, malam semalam aku ta bole tidur sampai ke pagi. aku pun takde semangat nak pergi. excited sangat kot dengan kemenangan sepah semalam, nak pulak teruja tengok dafi muncul. next year pun bole kan. baru aku tau yang adik aku rumah kuning, sama macam aku waktu sekolah rendah dulu. selama ni aku ta pernah tanya ke erk? aku pun confius dah =,=' 

petangnya aku pergi eco park. paktam aku bawak layang layang. tapi liat betul nak naiknya. at last dapat naikkan jugak tapi senget layang layangnya macam nak jatuh. bak kata adik aku yang 3 tahun tu 'layang layang tu dah penat'. cisss...mana entah dye belajar layang layang bole penat? =,=' weyh, ikan kat sana besar besar weyh. aku rasa macam nak tangkap jep pastu letak dalam tasek sime darby kat uum tu. bole lah bila balik u nanti, petang petang aku bagi makan ikan. ni asyik biawak jep yang aku nampak berenang renang dalam tasek sime darby tu sampaikan pernah timbul persoalan kat group DPP SIME DARBY UUM, ada ta ikan kat dalam tasek tu. hadoi!


notakeyboardsoso: 26/6 birthday membe aku. kalau dye baca entry aku ni, aku nak wish dekat dye HAPPY BIRTHDAY! may God bless u, long life for u! kalau nak hadiah, sila check your email k.

domo cute! gerammm!




sayang ayah!

Assalamualaikum wbt

skang ni aku dah kurang makan. ada jep benda yang membuadkan aku takde selera. bila aku keluar dari bilik aku, tok selalu tegur yang aku ta makan nasi lagi. sometime aku p jugak makan sikit after kena tegur tu. sometime aku hanya senyum then aku minum air jep. yang pasti setiap hari ahad, isnin and rabu aku akan tunggu ayah bawak balik makanan yang ayah beli kat pasar malam. ada sekali emak tegur aku. katanya kang gastrik aku dulu datang balik pulak. ouh, aku benci gastrik! but hari ni perut aku dah mula rasa seperti di renjis asid. pastu aku tengok ayah beli satay. aku pun makan lah. then again ada orang fitnah aku. depan ayah aku pulak tu. terus aku stop makan then masuk bilik. teringat pulak pesanan ayah angkat aku yang sebenarnya minda kita yang control everything. so mind aku kata perut aku ta sakit. but i really really hope aku ta kan pernah kena gastrik lagi after this.

bila dah jadi macam ni, aku selalu ingat kata kata ayah aku. 'adik sabar jep. adik beralah jep lah. dulu ayah pun macam tu. ayah selalu beralah.' ye, aku akui yang ayah aku memang penyabar. aku hope aku dapat mewarisi kesabaran ayah aku. tapi bila makin melampau lampau orang kenakan aku, aku memang susah nak bersabar. mungkin sebab tu jugak ayah paling rapat dengan aku. mesti ayah dapat memahami perasaan aku sikit sebab ayah pun pernah berada di tempat aku dulu.

oleh sebab ayah aku ni penyabar and susah nak marah orang, sekali bila dye meletup semua orang takut ouh. tok dengan arwah che (atok) aku takut kot dengan ayah aku. tapi ayah aku bukan jenis marah melulu, ayah akan marah bila dah melampau sangat jep. bila fikir balik, aku banyak sangat sangat bergantung pada ayah. sekarang ni pun ayah dah kurang sihat. ya Allah, Engkau panjangkan lah umur ayahku...amin. aku takut sangat kehilangan ayah. aku ta dapat bayangkan apa akan jadi pada aku kalau ayah dah takde. ayah...adik sayang ayah! ayah jangan tinggalkan adik ye. i love you more and more, ayah.



notakeyboardsoso: bosannya bila musim sekolah. adik adik aku p sekolah, takde siapa yang aku nak buli. hari tu acik (adik aku yang tadika) bagi aku banyak banyak coklat yang dye dapat. cadbury pulak tu. eyh, lain kali bagi si acik tu coklat banyak banyak lagi tau. suka suka!



result dari hacker?

Assalamualaikum wbt

as usual portal komuniti uum pasti akan bermasalah setiap kali time keluar result and musim add drop. dalam 2 jam yang lepas aku masih cuba cek result aku tapi masih gagal. so aku pun dah malas nak hadap. tapi kali ni aku mampu rileks and ta berapa nak bengang macam sem lepas. ni semua atas jasa baik hacker. hacker ni sometime berguna jugak ye dak. sebenarnya result untuk student uum akan di umum kan pada 20 hb jun iaitu semalam. tapi waktu 18 hb tu dah ada yang kecoh pasal result. then aku pun bukak portal tapi result sem lepas jep yang ada. pastu membe aku bagi aku 1 link suruh aku tengok kat link tu. ouh, ada pun! rupa rupanya mpp kata portal uum telah di hack. kira link tu dapat dari hacker lah. so kalau nak tau result sebenar still kena tunggu 20 hb. aku hope sangat result sebenar aku better. tapi membe membe aku yang dah boleh cek result kat portal cakap result diorang sama jep macam yang diorang tengok 18 hb tu.

result sem ni memang sangat hampeh! 1 subject yang menyebabkan pointer aku drop. grrr ! serius aku dah moral down. ni lah result terhampeh aku seumur hidup. mungkin jugak ini pengajaran untuk aku. anyway, tengs to mummy aufi and mama leha :) korang memang super awesome friends! at least aku rasa lega after cakap dengan korang. ouh, ta lupa jugak ucapan tengs a lot aku pada hacker! terbaikkk lahhh kau! ta payah susah susah aku nak hangin kat incik portal tu weyh.



notakeyboardsoso: kan bagus kalau semua hacker meggunakan kepakaran mereka ke arah kebaikan :)



Drama Korea

lepas program baksis tu gua dah boleh senang lenang kat rumah ni. azam gua, gua nak habiskan semua koleksi drama korea dalam laptop gua ni. tapi 1 lah yang gua ta berkenan bila tengok cerita korea ni. cerita dye ta nak lagi sedih pulak. saja nak suruh gua membazirkan eye mo. haishhh =,=' tapi lu orang jangan tanya macam ni pulak kat gua 'bai, drama korea apa yang lu tengah layan skang'. gua bukan kedekut ilmu tapi nanti lu orang jugak yang bantai mengekek kat gua. gua ni mana nak up-to-date sangat dengan drama korea bagai. apa yang membe gua bagi, gua bantai jep tengok. yang latest tak berapa nak ada lah bai.

gua tertanya apsal stok yang ada kat gua semua al-kisah cintan cintun ni. haiya, gua tau lah gua tengah single. drama ni semua macam menganjing ke gua jep. saje nak bagi gua jeles lah tu. bila gua dah khusyuk layan drama tu nanti mesti day dreaming gua datang. mula lah gua imagine gua yang jadi heroin tu. lalu hati gua berkata 'OMG! sweetnyewww hero tuwww'. bila gedik gua dah datang gua pun mula nak euwww~ walaupun gua tau crush gua (anuar hadi) ta suka gua euwww ni. tapi gua rasa gurl lain pun ramai yang macam gua jugak. so takde lah gua rasa macam gua ni abnormal. 

kadang kadang gua rasa macam nak jep terajang bontot hero dalam drama ni. dah suka tu apa salahnya kalau luahkan jep. yang lu ego sangat pehal? pastu nak jeles ta tentu pasal. missunderstanding tu jangan cakaplah. memang macam pra-syarat untuk buad love story gua ingat. yelah dari missunderstanding lah munculnya konflik ye dak. pastu mula lah mata orang tu, orang ni, semua nak masuk habuk.

gua suka betul lah tengok watak heroin yang bodoh bodoh. tapi bagi hero tu, kebodohan heroin tu lah yang dye suka. memang macam bangang jep cerita macam ni. tapi gua pun hope 1 day ada lelaki yang boleh terima kebodohan gua. gua malas lah nak cover ke hipokrit bagai depan lelaki ni. kalau dah gua memang macam ni, macam ni jugaklah jadi nya kan. tapi depan mak mentua pandai pandai lu lah nak jadi hipokrit sekejap. dulu gua fikir gua ni muka cute tapi hati lagend. tapi ternyata gua silap. rupanya gua ni hati jep cute tapi muka lagend. gua dah sedar, ta payah lah lu orang belikan cermin besar hadiahkan kat gua lagi ye.

gambar ni memang takde kaitan dengan entry gua. gua saja nak bagitau sama lu orang yang gua nak baby comel macam ni >.<





Kekasih ku pelakon?

serius bengang dengan abang aku. ada kat rumah menyusahkan hidup aku jep. grrr! kalau macam ni lah, aku rasa takde abang lagi bagus. parents aku bole lah cakap 'sabarlah, beralah jep lah. jangan cari gaduh'. masalahnya siapa yang suka buad hal dulu. aku ni adik ke kakak? kau tu abang, tua 3 tahun dari aku pulak tu. sepatutnya kau dah boleh fikir. ta payah nak jual ikan (selfish) sangatlah! apsal parents aku susah sangat nak marah dye bagi dye sedar diri. ta payah nak manjakan sangatlah. berlemak lemak tau dye tu. kak yong aku pun bengang dengan dye ni. hari tu aku dengan kak yong aku pegi cakap semua benda yang kitorang ta puas hati pasal dye kat mak aku. mak aku lak kalau ta puas hati dengan dye p membebel kat aku. ta pernah lah nak marah dye. kalau aku ni salah sikit kemain lagi kena marah. aku memang nak straight jep marah dye tapi mak aku selalu tahan aku. tarik aku ke belakang, aku pulak yang kena. mana ta berapi aku! grrr! *middle finger*


ouh ok, ok. dah ta payah fikir pasal malaun yang menyusahkan hidup aku tu lagi. tengok nora elena lagi bagus ye dak. orang cakap drama ni sangat best. aku baru tengok 2 episod, so ta terasa lagi best or mungkin aku dah terlepas scene yang menarik di episod awalnya. tapi aku rasa nak sangat baca novel kasih yang suci. selalunya novel lagi best dari drama or filem. ada sesiapa yang nak bagi aku pinjam novel tu tak? ok, nampaknya aku kena beli sendiri jep lah =.=' 

tadi aku tertengok babak seth belai belai rambut nora elena. then aku terfikir macam mana kalau suami or kekasih aku jadi pelakon. pegang watak hero lak tu. lepas tu ada scene romantika dengan heroin. dah lah 1 malaysia p tonton adegan tu. perghhh...sumpah aku akan rasa jeles habis. ta rela kot dapat suami or kekasih jadi pelakon. ta suka aku tengok suami or kekasih aku pegang pegang, belai belai, manja manja, romantik kemain lagi dengan perempuan bukan muhrim dye. cemburu high level aku pasti datang, then mula lah mata nak masuk habuk. hihihi.  untunglah aku ta hot. muka aku ni mana layak dengan pelakon kan. so ta payah nak jeles sangatlah kan. hehehe.


romantik ta? romantik ta? romantik kan.


notakeyboardsoso: tetiba terasa bestnya ada bf. hihihi :)) mood gatal datang.