Followers

bahasa ouh bahasa

hari ni apple nak ulas sikit pasal bahasa sms budak zaman sekarang.
kalau dah dok sebut bahasa sms tu korang paham paham jew lah kan.
kita ni kalau taip mesej mesti akan guna shortformkan.
normal lah tu babe! malas ah nak taip panjang panjang plus bole jimat ruang.
yeah! memang betul tu. apple pun pakai shortform jugak.
tapi jangan lah semua word hang p bantai short kan sampai membe hang dok tenung punya lama mesej hang tu semata mata nak fahamkan apa yg hang dok taip tu.
kesian lah sikit kat penerima mesej hang tu. naya dye hang buad weyh.
anda di advice kan untuk guna kan shortform yg semua pihak bole faham sahaja hookay!

ouh...1 more thing apple nak cakap cket pasal bahasa orang kelantan n terengganu.
1stly maaflah kalau korang sentap dengan apa yg apple nak bagitau.
ini adalah kisah benar yg di lalui oleh membe membe apple sendiri.
membe apple ni budak selangor. skali dapat mesej dari membe apple yg dari kelantan or terengganu ke, jenuh dye merenung nset dye.
orang luar susahlah nak faham sms yg korang taip dengan loghat negeri korang.
so kalau bole korang sms je lah guna bm standard hookay!
untunglah roomate apple orang terengganu.
so apple akan merujuk pada dye je kalau apple ta faham.
untung jugak roomate apple text apple guna bahasa yg bole di fahami.
 
 
dok sebut pasai bahasa negeri ni kan, apple ingat lagi waktu zaman dulu kala.
kira zaman kanak kanak ribena apple lah ni.
mula mula dulu apple ada masalah communication dengan kaum kerabat apple kat kampung nun.
kampung belah ayah apple kat ijok, perak.
tapi oleh sebab atuk apple ni orang pattani, thailand jadi diorang ni cakap dengan loghat pattani.
kampung belah emak apple lak di parit buntar, perak.
oleh sebab kawasan geografinya bersempadan dengan negeri kedah, so orang orang kampung sana dok speaking loghat kedah lah.
apple lak tinggal di ipoh, perak sejak lahir.
mungkin sebab dye terletak di bandar ipoh, so orang orang di sana menggunakan bahasa standard.
kira orang kat sana cakap takde loghat lah.
jadi bila apple dok lepak jew kat kampung dulu, apple jadi macam blur.
apa yg orang kampung cakap apple ta faham pun.
pasai tu lah apple dok senyum kambing jew bila mereka cakap kat apple. hehehe.
tapi nanti dalam kereta otw balik ipoh, siap lah semua word yg apple ta faham apple p tanya kat ayah apple. dictionary bergerak apple lah tu. hahaha.
dulu cousin apple dok kata 'lapaq ayaq lah'. punyalah apple dok pikiaq apa dia dye dok kata nun.
rupanya dahaga air. apa daaa dok guna bahasa tinggi sangat. haha.
kira tu not bad lah lagi kan.
hang belum dengaq lagi bahasa kaum kerabat belah ayah apple.
sampai sekarang apple masih ta kuasai bahasa mereka. haishhh =.='
but some word yg diorang guna sama dengan orang kelantan. contohnya:

kelik = balik
tubik = pergi

ada some word yg rasanya ta sama kot dengan orang kelantan.
entahlah...apple pun ta sure sangat actually. contohnya:

ceytok = duduk
bersera' = sarapan pagi

alamakkk...dah jauh apple tersasar nampaknya.
eyh...actually apple nak cakap pasal mereka yg suka menambahkan 'eww' dalam sms mereka.
honestly apple menyampah gila dengan orang macam ni.
mungkin ada yg anggap ia merupakan bahasa comel.
tapi bagi apple bahasa gedik ada lah! haishhh =.='
ouh...korang paham ta 'eww' yg apple maksud kan ni?
kalau nak more understand silalah tonton video  bawah ni.


cintailah bahasa kita. bahasa jiwa bangsa :)


16 comments:

rizwan's sweetheart said...

mmg rosak bahasa budak2 sekarang ni... sampai wat karangan SPM guna bahasa SMS

ghost writer said...

tuh memang nak kena starlite kat dahi lar tuh..sib baik aku bukan cikgu BM,kalau tak aku suh dowank belajar bhsa tamil jer...

Inspirationalefeks said...

yg penting bhsa formal btl, bhsa sms xksh ... cb pkir klau xgne shortform... kte akn buang masa utk b'sms ... wpn sesaat , tp ia bermakna..

MisApple said...

@rizwan's sweetheart:
pengaruh bahasa sms yg mluas lah tu.
patut karangan diowg susah nak dpt A+.
hahaha.

@ghost writer:
untunglah hang bukan cegu bm.
lau ta pupus lah sbjct bm dah hang suruh depa semua blajaq tamil.
adoyai.

@inspirationalefeks:
nak shortform ta salah tp biarlah yg bole difahami.
hang cakap 'buang masa b'sms' mcm hang ni playboy ja.
hahaha.

bedpet said...

haha. aku tak boleh blah kalau baca msg org ganu or kelantan. miung pale aku. hoho

MisApple said...

ouh...ko pun alami masalah yg sama jugak ye.
apa bole buad bahasa tinggi kan.
hehehe.

FELLA FERINA said...

cbe tgk video ni...
bhasa ouh bhasa...
"EEUUUWW language"

http://www.youtube.com/watch?v=SoDdYnPd9TE

cik misteriusha said...

upsss..sdikit terase
but i'm not that teruk kan :P
nk wat cmne mkin ari manusia mkin
KREATIF lar kot
layanzz~

MisApple said...

@fella ferina:
apple memang ada letak video tu kat entry ni pun.
yg bawah sekali tu.

@cik misteriusha:
kreatif?
ok, bole diterima pakai jugaklah kan.
hehehe.

MisApple said...

@fella ferina:
apple memang ada letak video tu kat entry ni pun.
yg bawah sekali tu.

@cik misteriusha:
kreatif?
ok, bole diterima pakai jugaklah kan.
hehehe.

+akufobia+ said...

(google translate.)

MisApple said...

hahaha .
google pun ta bole nak translate .

zaty luvlianncezzz said...

hak3...bhasa rojak mcmna pulak ?
:)

MisApple said...

yg tu lagi complicated utk di bahaskan.
apple pun sumtime rojak kan bahasa jugak.
biasalah budak baru nak up englishkan.
hehehe.

BLADE EDGE said...

salam...

saya just blogwalking. baru tahu pasal blog ni.

kalo time bcakap, org faham bila dah dengar. tp kalo time tulis tu, stakat short2 tu kene pikir jugak. takut ada sesetgh manusia ni xpaham apa kita cakap. susah pulak nnt..dlm SPM, jgn la guna bahasa sms. teruk benor :-)

anyway kalo ada masa, silalah ke blog saya...

happy blogging :-)

regards,
BLADE EDGE

MisApple said...

wassalam...
betul tu ta semua orang faham shortform sms ni.
tengs singgah ye.
hehehe.