Followers

derma darah? ta layak~

selamat hari selasa, selamat menyambut maulidur rasul dan selamat bercuti ^___^
sem ni memang aku suka pada selasa. mengapa?
sebab aku memang ta ambik kuliah hari selasa means itu hari cuti aku lah.
esok rabu kan? ahhh....ta suka betul pada rabu!
hari rabu merupakan hari busy aku yaw. jadual yg pack dari 8am-8pm. grrrr!
dah lah esok kena p library lagi cari bahan untuk assigment. bertambahlah grrrrr!
bak kata coursemate aku 'sem ni reen (aku) kena kurangkan tidur'.
yesss! memang betul pun kata beliau. sangat busy plus kata mereka sem ni shortsem.
see lah even hari ni cuti tapi pagi lagi dah ada discussion kat foyer library.

ouh ye...hari tu aku baca blog cousin aku.
beliau cerita experience 1st time beliau derma darah. wowww!
ingat ta JELES ke? hmmm... :(
online fb tadi pun terbaca status membe aku pasal derma darah jugak.
sudah lama tau aku menyimpan keinginan membuak buak untuk menderma darah.
ini bukanlah aku mahupun kaum kerabat aku. hanya sumbangan iklas dari encik google.


1st cubaan aku waktu dekat kem plkn.
gila semangat aku nak derma darah tetiba di REJECT. kecewa ouh!
then aku buad cubaan ke 2 pulak waktu di matrik.
queue bapaklah panjang. then AGAIN...di reject!
bila aku tanya mengapakah? jawab mereka, darah ta cukup. haishhh =.='
akibat kebosanan tunggu membe aku yg LAYAK derma darah,
aku p kacau nurse nurse dekat situ. hahaha.
banyak jugaklah information yg aku dapat dari mereka.
bukan tu je, mereka turut bagi aku ubat tambah darah. =.='
gila! mana pernah aku sukarela makan ubat selagi ta sakit teruk and di paksa.
ok fine! ubat itu memang musuh ketat aku. takuttt~
sampai sekarang ubat tu terperap kat rumah aku.
ta pernah lak tergerak hati aku nak makan even sebutir je. hehehe :)

bila masuk uum, aku buad medical check up dekat pku.
aku ambik blood test untuk hepatitis b and talasemia sekali.
luckly, aku ni negatif hepatitis b! hoooray! :D
but sadly aku dah tau punca aku ta layak derma darah.
rupa rupanya aku ada talasemia. so darah aku memang kurang.
aku masih kurang pengetahuan pasal talasemia ni.
but rasanya ta teruk pun. so takde apa yg perlu di risau kan. hehehe :)

p/s: membe aku dah panggil tu ajak p main squash. semangat kesukanan sedang membara ni. chow~

6 comments:

sophie said...

Aritu nak derma darah xleh.... X cukup berat.. Sedih giler..

MisApple said...

apple pun sedih bagi pihak sophie .
jom kita bluetooth lemak .
apple dah terlebih berat ni .
hehehe .

cik misteriusha said...

hehe sy ade sbgai sksi kejadian
time 1st trial tu =P

MisApple said...

yup yup .
saksi utama saya .
sedihhh :'(

nsmloveat said...

reen! jom2 makan kerang kt kuala perlis! yummeyhh! ;b

MisApple said...

berkesan ke pun ?