Followers

HACKS

5 tahun yg lalu aku mula berkenalan dengan sorang mamat ni. dye mintak no tepon aku dari membe aku, amirul. rupa rupanya diorang 1 team, team bola sepak negeri perak bawah 15 tahun. aku pun fren lah dengan mamat tu, nama dye naz (bukan nas ahmad). aku memang mudah terpikat dengan budak sport. bagi aku mereka sangat cool. nak pulak kalau yg badan though kan tapi takdelah sampai 6 pack terjojol macam sazali samad tu. takut lak aku tengok kan.

dari perkenalan kepada persahabatan, then it changed to lover couple. dulu aku gila naif dengan dunia couple. ta reti aku nak beromantika ke hape. dye lah yg ajar ber'sayang' and ber'baby' dengan aku. tapi bila dye ngamuk, hambik ko babi dye cakap kat aku. nasib aku lah dapat orang hot temper kan. even dye macam tu, tapi dye seorang abang yg baik. ni lagi 1 point yg buad kan aku terpikat kat dye. dye ni anak sulung, dye memang jaga adik adik dye. kalau kau kacau adik dye, sampai ke lubang semut dye cari kau. tapi kalau adik adik dye buat hal, siaplah kena dengan dye kang. aku rapat dengan ekin, adik bawah dye. hari tu dye pegi tibai nye bf si ekin ni. teruk laki tu kena sampai bleeding. bila aku tanya, naz kata naz ta nak laki tu rosakkan ekin. selalunye kalau ekin nak mintak pape kat naz, mesti ekin suruh aku yg mintakkan.

bila naik form 4, aku masuk sekolah asrama. aku ada gak terfikir mesti naz bosan coz aku ta bole text and call dye selalu. aku cakap kat dye kalau dye nak kawan dengan gurl lain, kawan jep lah asalkan jangan lebih lebih. aku memang ta kan kongkong bf aku coz aku sendiri ta suka di kongkong. aku bagi sepenuh kepercayaan pada dye. selalunye bila aku balik rumah, kitorang akan jumpa. kira 2 minggu sekali lah kitorang date. yg bagusnye kitorang ta pernah keluar berdua jep. 

1 day kitorang date kat jj. masing masing pakat dok angkut bala tentera. then aku perasan sorang gurl ni (jemaah bala tentera naz) asyik pandang lain macam kat aku dengan naz. naz pun over semacam hari tu. nak suap aku lah, minum air aku lah and bole pulak dye tanya kat geng dye 'cantik ta awek aku?' perghhh...blushing kot. serius ta bole go tanya macam tu depan depan aku. luckly depa semua bagi jawapan positif. nak ambik hati aku lah tu. macam bangang jep perangai naz ni. kakak sedara dye (ain) lak ta habis habis dok peluk aku panggil adik ipar. membe aku text ajak aku teman dye beli baju waktu tu. so aku tinggalkan naz jap, terus p tempat yg membe aku tunggu. then bila naz and geng dye datang kat aku, diorang dok sakan gelak nyaris nak berguling. aku pun pandang dengan muka blur jep. rupa rupanye gurl yg pandang semacam kat kitorang tu jatuh eskalator. terus gurl tu blah balik rumah. KAHKAHKAH. next day baru aku tau yg gurl tu ex-gf si naz. geng naz ta suka dye. waktu tu dye tetiba nyibok ikut diorang p jj.

even aku kat ostel, aku still dapat tau apa yg naz buad kat luar sana. aku tau dye couple dengan gurl lain selain aku. tapi aku ignore jep pasal tu. sebelum ni pun naz pernah buad benda yg sama. sampai ina (mangsa) call aku, mak ina mintak no naz kat aku lah. sebelum tu naz tetiba tukar sim dengan aku. naz saje nak kantoikan pasal ina. malas kot aku nak layan. so aku suruh naz setelkan sendiri benda tu. yg aku tau aku ta nak ina ganggu hidup aku lagi. sendiri buad, sendiri tanggung. kenapa aku ta marah sangat naz pasal gurl lain? sebab aku tau biar berapa banyak gurl yg naz ada, aku jep yg special. dye ta layan gurl lain macam dye layan aku. aku kan banyak spy, so aku tau lah tu semua kan.

macam macam kenangan kitorang. pernah gak membe naz fitnah nampak aku jalan pegang tangan dengan laki lain kat medan gopeng. yg paling aku ta bole lupa ada 1 malam tu naz call aku. naz menangis dekat aku. naz luahkan segala penyesalan dye, dye nekad nak berubah. naz jugak pernah cuba berhenti merokok sampai demam demam. hah, cakap pasal rokok ni kan, 1 lah yg bagus dengan naz. naz respect yg aku ta suka rokok. aku faham bukan mudah untuk terus berhenti merokok. selama kitorang couple, naz ta pernah merokok depan aku. selalunye naz akan makan gula gula hacks masa jumpa aku coz aku ta tahan bau rokok. pastu naz akan bagi kat aku sekali. dye siap pesan suruh aku simpan plastik tu. naz cakap kan HACKS tu ada makna. 

Hanya
Aku
Cinta
Kau
Seorang

1 day, naz accident. pastu kitorang gaduh, aku suruh naz pilih antara aku dengan moto dye. ye aku akui memang killer question tu. moto dengan gf mana nak sama kan. then kitorang clash. mula mula aku rasa single itu best! yeah, aku sangat happy dengan new life aku. then, aku mula rasa sunyi. aku pandang nset, sepi jep takde orang text or call aku. membe aku cerita yg dye nampak naz keluar dengan gurl lain. serius sentap. waktu prep malam aku duduk belakang kelas sorang sorang. then sorang classmate aku ni punyalah bangang pergi nyanyi lagu amy search khas untuk aku. apa entah tajuk lagu tu tapi yg aku ingat bait depan tu 'sia sia sudah, kita jalin cinta, blablabla~' perghhh...nak nangis aku rasa. sabor je lah.

masa aku keje kat penang, 1 day tetiba ada no ta kenal call aku. aku terpaku bila dengar suara yg call aku tu. aku ingat lagi suara tu even dah lama ta jumpa dengan pemilik suara tu. naz! yeah, aku rindu sangat kat dye. kitorang mula rapat macam dulu. sampai lah aku dah masuk matrik, ada gurl call aku. dye  suruh aku tinggalkan naz, hape lah. aku balas 'kalau ko nak sangat kat naz, ko ambik jep lah'. gurl tu cakap naz ta nak kat dye, ta layan dye sebab aku. rupanya gurl tu ex-gf naz. macam macam gurl tu buad untuk dapatkan naz sampai gurl tu pergi rumah naz. aku memang ta suka nak berebut laki ni. tapi ekin suruh aku lawan gurl tu. ekin ta nak aku tinggalkan naz. at last aku clash dengan naz sekali lagi. naz pujuk aku tapi kali ni aku keras hati. then naz datang matrik aku pujuk aku. serius aku hampir cair. dah lah shemat jep naz bila datang jumpa aku, pastu sanggup dari perak datang ke melaka untuk jumpa aku. macam biasa lah naz mesti bawak membe bila jumpa aku. waktu naz p toilet, membe naz cakap cakap lah dengan aku. perghhh...membe naz lagi nak buad aku terharu dengan tindakan naz. naz datang waktu tu penghujung sem 1. esoknye aku ada muet. aku nekad ta nak terima naz balik. so kitorang lost contact balik. tapi waktu bzday naz tahun lepas, naz call aku. naz pujuk aku lagi tapi aku cakap kat naz yg aku ada orang lain. waktu tu bulan 10, aku dah single selama 4 bulan dah waktu tu. aku saje cakap macam tu supaya naz ta cari aku lagi.

naz, kau tahu ta yg kau 1st love aku? kau tahu dulu aku sayang sangat kat kau, aku susah nak lupakan kau sebab tu kau tetap cari aku. ye, memang susah untuk aku lupakan kau. but at last, i did it! then ada lelaki lain yg berjaya bukak pintu hati aku. tapi lelaki tu kecewakan aku jugak. waktu kau pujuk aku last year, aku dah lupakan kau sepenuhnye. memang aku single tapi lelaki tu masih ada dalam hati aku lagi. sorry, hakikatnye kita tiada jodoh.


notakeyboardsoso: sekadar luahan apa terpendam tatkala kenangan lama terimbas kembali.



20 comments:

cik misteriusha said...

about naz
sy paham prsaan awk
well i'm bley dikatakan pnah berada di situasi yg sme :(
but they ajar kiter about true love kan
and.... awak i know who the special ones tu
hope dy bce entry ni
the best entry ever i think n__________n

♥ kotak hati ayu ♥ said...

wow ! ase cm panggil aku lak.. NAZratul hidaAYU. hahah~

cyes.. aku xtaw nape aku leh nak habiskan baca entry nehh.. btw...

aku doakan ko bertemu jodoh yang sesuai uuuww~

MisApple said...

@cik misteriusha:
aku ta harap pun orang tu baca.
yup, dye yg ajar aku apa itu cinta.
hahaha.

MisApple said...

@kotak hati ayu:
rajin pulak kau kan baca entry panjang cenggini.
tengs lah sudi baca.
hahaha.

Miss Purity said...

Kesian nye naz :(

MisApple said...

errr...kenapa kesian dgn naz ?

Mr.Thinker@Ali said...

Hahaha. Cerita ini ok. Plagiat buat cerpen. Kekekeke. ^^

ape2 pun, tenang saja. Allah maha adil yo!

nama saya SYAWAL FITRAH said...

sanddi sudah entry kamu! xpe2. aku pun sedih gak ni, brlum terluah plak pe yg ada dlm otak aku ni. aku nak buang jejauh semua tentang dia~

MisApple said...

@mr. thinker@ali:
ta berbakat lak nak bikin bikin cerpen ni.
ok, mesti ada hikmah d sebalik apa yg berlaku kan.

MisApple said...

@syawal fitrah:
luahkan everything dear.
then baru lah mudah untuk start new life.
hahaha.

sha said...

uii, panjangnya.. nak kena pinjam spek google nk p mnyelam ni..

MisApple said...

tu yg malas nak suh mengintai .
jenuh nak baca entry panjang berjela .
haha .

amalyna said...

sian awk..byk saba yer..life must go on~

MisApple said...

it's ok .
start my new life :)
neway tengs for reading .

helmi said...

sabar..sy pn pnh jgk alami..kuatkn hati..:) follow blog awk k..klo sudi,follow sy jgk..

MisApple said...

@helmi:
tengs for ur advice.
n tengs sudi follow blog cabuk ni.
hehehe.

wunny said...

alo2.. cian nyee naz..
smoge org 2 bce entry ni...

MisApple said...

@wunny:
kesian kat naz?
semoga org tu ta baca entry ni. haha.

♥ Funna ♥ said...

sbr je la..jodoh dan ketentuan d tgn tuhan..lau de jodoh xkemana..lau xde jodoh bukak je la pintu hati anda dgn lelaki lain..hehe

MisApple said...

biarlah dulu.
ta bersedia untuk couple lagi.
hahaha.