Followers

Karaoke Raya

ini kisah semalam. kisah raya ke 6 aku. actually aku plan nak keluar tengok wayang tapi tiba-tiba fyza call aku ajak pergi beraya. katanya hari ahad mesti ramai orang kat mall, so hari biasa lah baru pergi tengok wayang. aku pun setuju je. lepas lunch kat rumah dengan family, aku basuh pinggan mengemas semua, aku pun iron baju then terus mandi bersiap. semalam special sikit menu lunch. kitorang bakar ikan and buat air asam. lepas tu maktam aku beli ayam golek lagi. memang berbaloi-baloi.

waktu aku tengah iron baju tu, adik aku tanya kenapa aku iron baju kurung.

aku: kak ros nak pergi berayalah. nak ikut?

budak: pergi beraya ke mana? nak ikut!

aku: rumah kawan kak ros. nak ikut boleh tapi ada syarat.

budak: apa syaratnya?

aku: duit raya yang kakak (panggilan budak tu) dapat nanti kita bahagi 50-50.

budak: mana boleh macam tu. tak jadilah nak ikut.

aku: kenapa pulak? oklah tu. kak ros dah tolong bawak kakak pergi beraya.

budak: kalau 30-30 boleh. duit kakak tak sampai 50 lagi. kalau kakak bagi kak ros 50, kakak dah takde duitlah.

ceit! rupanya budak ni ingat dia kena bagi aku RM50. padahal aku maksudkan duit raya tu bahagi 2. apa daaa. dah siap semua fyza pun mai ambik aku kat rumah. bermulalah road tour kitorang. kalau dapat jumpa geng sekepala, sembang lebat tak ingat nak balik. mau tak lama kami beraya. sampai dekat pukul 7.30 pm baru sampai rumah. itu pun balik-balik terus mandi, solat and siap semua. then kitorang keluar balik.

makan laksa kat rumah rehan :)

tapi malam kitorang beraya kat sebuah rumah je lah sebab kitorang nak pergi karaoke. waktu pergi karaoke tu 4 orang je lah. aku, mira, rehan dengan miza. ok, duit aku tak keluar sesen pun. thanks to rehan yang menjadi main sponsorship kami. aku pulak naik segan dengan si rehan ni. al-maklumlah setiap kali keluar dengan dia, mesti dia belanja. dah lah kereta pun pakai kereta dia. tu lah untungnya orang yang dah berkerjaya ye dak. apa pun memang terbaiklah semalam. sangat-sangat best. tak melekat kat rumah aku. thanks guys :)

with mira. nyanyi ala artisss gitu. gelek sakan na.
with rehan. aku jeles dengan kau! dahlah muka cun and putih. pastu badan maintain lak tu dari dulu.
dari kiri miza (pilot), rehan (sponsor), aku (big bos kononnya), dan mira (co-pilot)

pagi ni dah takde orang masuk bilik aku lepas tu melalak sambil main gitar aku. dah takde lagi orang gelak mengilai macam hantu bonceng. dah takde lagi orang yang menyakat aku and cari gaduh dengan aku. ini semua gara-gara awal pagi lagi kakak aku dah bertolak balik melaka. ok, bai!

ke Seri Iskandar

semalam banyak betul undangan open house yang aku dapat. tapi maaflah ye sebab tak terpergi pun. aku ni tak berlesen, so faham-fahamlah kalau takde drebar tak muncullah aku. aku macam serba salah pulak dengan wan. mula-mula dia just text aku jemput datang rumah. maklumlah hari sebelum tu aku tak online, so tak terbaca pulak undangan di mukabuku ni. bila aku reply bagitau yang aku tak dapat datang, wan reply balik "ngada-ngada doh". then dia call aku suruh aku datang jugak. kalau takde membe kitorang yang datang, suruhlah abang or ayah aku hantar ke apa. weyh aku bukan saja menggedik tak nak datang. tapi serious doh aku tak dapat datang. sorrylah der. al-maklumlah selalunya kau lah yang jadi drebar aku kan.

dekat jam 6 pm kecoh pulak pasal nak pergi beraya kat rumah membe aku kat seri iskandar. serabut jugaklah aku text dengan orang tu orang ni. dengan call lagi. haih. at last udin muncul jemput aku kat rumah kul 6.30 pm. oleh sebab parents aku dah kenal sangat dengan ustaz wahab (bapak udin), aku pun tidak disoal siasat umpama penjenayah kes samun. kira macam parents aku ni percaya sama si udin ni lah. last sekali 2 bijik kereta je yang pergi. aku, miza, udin, mior, bashi, hasrol, nazwan, ezham dan fattah. yang lain tu aku dah biasa jumpa except mior dengan udin. serious dah lama tak lepak dengan diorang. waktu reunion hari tu pun diorang takde.

dalam kul 7 pm tu kitorang sampai kat rumah khazi. duduk-duduk jap. bila azan kat tv laju je budak laki pergi makan. bukak puasalah kononnya. hampeh. ada mee rebus dengan pelbagai jenis kuih raya. lemang pun ada jugak tadi. oleh sebab khazi ni best friend aku waktu sekolah rendah dulu, so family dia memang kenallah aku. aku pun bual-buallah dengan emak and adik si khazi ni. dah kenyang, lepak-lepak semua, dekat pukul 8 pm kitorang pun gerak balik.

waktu budak laki sibuk makan, miza tengok DSLR bashi then dia pass penutup lensa suruh aku pegang. aku pun letak atas meja kopi. waktu kitorang dah turun bawah, bashi sibuk mencari penutup lensa DSLR dia. mula-mula dia naik atas tapi tak jumpa then khazi lak yang cari lepas tu aku dengan khazi naik lagi. rupa-rupanya dah ada kat bashi. dia saja kenakan aku. serious rasa nak hempuk dia. buat penat aku mencari je. aku paw dia double GCB. padan muka! haha. sebelum balik kitorang singgah solat dekat petronas. sempat jugaklah bergambar kat sana. pastu terus pecut balik ipoh.

dalam kereta aku cakaplah yang aku nak tengok cerita final destination 5. udin dengan mior cakap diorang dah tengok kat cd tapi cd tinggal kat hostel. then bashi pulak kata cerita tu ada dalam laptop dia. aku pun mintaklah then diorang cakap tengok kat wayanglah best. lepas tu bashi cakap yang nazwan nak tengok wayang malam tu. kalau aku nak ikut bashi pun ikutlah sekali. then bila dah hantar kat rumah aku, bashi tanya aku nak pergi tak malam ni. aku pun cakap pagi esok je lah. then bashi kata kalau nak pergi roger je dia. aku memanglah on tapi masalahnya keretalah takde. then udin kata pagi esok pergi je lah dengan dia, dia kan ada kereta. si udin tu entah betul ke entah main-main je. hadoi.



malam tadi waktu aku sedap tengah tengok tv, ada nombor tak kenal call aku. oleh sebab aku confident tu nombor membe aku, dengan pantas aku menjawab.

ain: kau tengah buat apa?

aku: tengah tengok tv.

ain: nabila ada datang rumah kau?

aku: takde pun.

ain: sumpah nabila takde kat rumah kau sekarang?

aku: seriouslah takde. aku tengah tengok tv sorang-sorang ni.

ain: aku nak kau sumpah. sumpah?

aku: takde. sumpah. aku tak jumpa dia pun hari ni. kitorang mesej adalah petang tadi.

nabila bla bla bla....oh baru aku tau yang si nabila dah 2 hari tak balik rumah gara-gara merajuk dengan emak dia. emak dia jenuh mencari dia. serious aku tak tau pun pasal hal ni. then aku pun janji dengan ain kalau nabila datang rumah aku, terus aku bagitau dia. agak-agak kalau aku lari dari rumah nampak thrill tak? hehe.


notakeyboardsoso: alah gambar semua ada dekat bashi dan udin.




Merdeka Raya di kampung

selamat menyambut merdeka raya rakan-rakan.

hari pertama raya penat gila setelah kunjung mengunjung saudara mara kat kampung tu.  jauh jugaklah perjalanan aku. lepas je sembahyang raya, family aku bertolak dari ipoh ke kuala kangsar. beraya kat rumah mak mentua pak uda aku. tujuan asal pergi sana nak hantar wilcha (wheel chair) tapi alang kepalang berayalah sekali kan. lepas tu ke taiping pulak ambil sepupu aku. kemudian pergi beraya kat kampung mak aku kat parit buntar. plan asal lepas pergi parit buntar nak pergi serdang rumah mandak aku. tapi waktu sampai serdang dah petang pun. macam tak sedap pulak beraya time tu. so terus je lah balik kampung ayah aku kat ijok, perak.

selekeh dan serabai gara-gara keletihan beraya

malam tu tidur kat kampung. adik-adik sepupu aku balik dari beraya je, diorang ajak aku main bunga api. aku apa lagi join je lah kanak-kanak riang tu. memang aku jadi macam kanak-kanak lah kan. dengan main buaiannya lagi. malam tu konon semua nak tidur lambat lah nak countdown merdeka kan. habis semua kuih raya kat atas meja kitorang kerja kan. sudahnya tengah malam perut aku dah mula tak sedap. takut punya pasal aku tahankan je. last kali memang tak boleh tahan aku pun buat slumber badak pergi toilet hilang terus rasa takut aku tu. 2-3 kali jugaklah aku ulang alik toilet. perghhh...sabar je lah.

dah lah keesokan paginya emak aku tak sabar-sabar nak pergi beraya kat serdang. tapi aku saja je lengahkan masa. mandi lambat-lambat, bersiap lambat-lambat, makan lambat-lambat. ikutkan hati aku nak tinggal kat kampung lagi. tapi emak aku dah membebel je kerjanya. waktu sampai serdang, diorang tengah sediakan makanan untuk lunch. so kitorang lunch teruslah kat sana. makan gulai dengan ikan siakap bakar dengan air asam. perghhh...memang terbaiklah! sedap gila!

kat serdang tu rumah saudara belah emak aku tapi ada sepupu aku belah ayah aku ikut kitorang. sepupu aku tu cakap kat aku "kau ngoratlah sepupu kau tu. handsomelah." padahal mamat tu bukan sepupu aku tapi anak kepada sepupu aku. memanglah laki tu lagi tua dari aku. oleh sebab aku cucu bongsu, so ramai anak-anak kepada sepupu aku yang lagi tua dari aku. yang sepupu aku tu ada darah keturunan omputih. so anak-anak dia pun memang segak belakalah. anak perempuan dia yang bongsu tu kerja pramugari. memang cun lah kan. diorang pulak orang loaded, tinggal kat banglo. nasib baiklah aku tak interested pada kaum lelaki buat masa ni. kalau tak....ehem ehem. hehe.

with my cousin

with kanak-kanak ribena. sayang depa semua ketat-ketat

waktu otw nak ke taiping, kakak aku singgah kat stesyen minyak dekat dengan R&R semanggol. aku pesan ayah aku belikan mentos tapi ayah aku bagi duit suruh beli sendiri. waktu nak masuk kedai serbaneka tu, aku perasan ada sekumpulan pemuda pakai uniform polis. cuma ada sorang laki je pakai t-shirt biasa. then diorang ada cakap apa entah kat aku. aku buat pekak terus je jalan. bila aku keluar dari kedai tu, aku terus jalan ke kereta aku. aku perasan salah sorang tu jalan sebelah aku tapi jauh sikitlah. aku ingat dia nak pergi kat kereta dia tapi dia macam pergi dekat kereta aku. lepas tu dia tercegat berdiri kat situ. bila kereta aku blah dari situ, mamat tu pun pergi balik dekat membe dia yang lain. aku sendiri tak faham apa motif dia ikut aku ke kereta. aku sampai ipoh pun dah dekat pukul 8 malam. lepas tu dapat mesej dari membe aku ajak pergi beraya. memang aku dah penat lah kan, tak larat kot.