Followers

ayah-aiskrim

malam ni tiba-tiba gua mengidam gila nak makan aiskrim. tapi semenjak kedai sime mini mart kat dpp gua ni tutup, agak payah gua nak cari aiskrim. kena gerak jauh sikit. gua nak pinjam motor member gua merempit pergi mall beli aiskrim tapi gua terasa seganlah pulak. lu orang pernah alami tak perasaan bila lu orang sangat-sangat-sangat-dan-sangat teringin makan sesuatu tapi lu orang tak dapat. kalau gua mulalah gua nak merengek-rengek pastu rasa sedih kaw-kaw punya. 


kemudian gua mula layan perasaan. entah kenapa gua sangat rindu kat ayah gua. gua pergi layan video pasal pengorbanan seorang ayah kat youtube. memang hujan lah mata gua kan. habis hilang macho doh. tiba-tiba gua terfikir kalau ayah gua ada konfem esoknya ayah gua bawak gua pergi tesco beli aiskrim 1 bekas besar terus. kadang-kadang 2 bekas terus sekali beli. pastu habis beli lagi dan lagi. terbukti tiada orang yang manjakan gua selain ayah gua. tiada orang yang dapat jaga gua sebaik ayah gua. ILYSM ayah! muahhhhh!

eh takde ke prince charming yang nak belikan aiskrim untuk gua malam ni? dah mengidam tahap gaban ni. okbai!


Ayahku Hampir di Bunuh

hye peeps! dalam seminggu ni aku tak berapa nak sihat. aku tau korang tak nak ambik tau pun tapi aku nak bagitau jugak. haha. kejap aku demam, kejap selsema, kejap batuk, kejap pakej semua sekali.

petang tadi.

roomate: reen, nak tau tak semalam reen mengigau pukul 3 pagi.

aku: eyh yeke? semalam kite mimpi ngeri sangat.

roomate: reen jerit 'ibu! ibu! ibu!' pastu meracau-racau.

aku: kite mimpi ada orang nak bunuh ayah kite. kite nangis-nangis.

roomate: oh patutlah reen nangis-nangis waktu tu.

aku: eh kite ingat kite mimpi je. tak sangka sampai ngigau lak.


haaaa...kurang lebih begitulah perbualan antara aku dan roomate aku.

al-kisahnya malam semalam aku tidur awal. luar biasa awalnya. bukan senang nak tengok aku tidur awal tau except bila aku tak sihat atau penat sangat. membe-membe aku pun pelik gila. serius!

then malam tu aku dapat mimpi ngeri. serius sangat ngeri bagi aku. dalam mimpi aku tu, mula-mula ada 1 kes india mati di bunuh. so aku dengan membe aku pergi tengok mayat india tu. bajet nak jadi detective conan lah kan. bila balik rumah, ayah aku tanya sama ada aku dah tengok ke belum mayat india tu. aku pun cakaplah dah . then ayah aku panggil aku kat tempat tersembunyi sikit. ayah aku tunjuk aku 2 batang paku kecik. ayah aku kata tu antara bukti pembunuhan. ayah aku nak aku siasat lebih lanjut pasal pembunuhan tu. after siasat, kitorang dapat tahu sorang perempuan yang merupakan jiran belakang rumah aku yang bunuh india tu. and setiap kali perempuan tu nak bunuh orang, perempuan tu akan bagi seutas gelang pada bakal mangsa dia. then ada 1 hari tu perempuan tu datang rumah aku. kitorang semua buat macam biasa je. then perempuan tu sembang dengan ayah aku kejap pastu bagi ayah aku gelang. aku terus jerit supaya ayah aku jangan ambik gelang tu. tapi emak aku tahan aku sebab kitorang kena berlakon seolah-olah tak tau apa-apa pasal pembunuhan tu. bila perempuan tu dah blah, aku dah nangis-nangis. aku takut ayah aku di bunuh. aku peluk ayah aku sampai kan aku tak nak tidur malam tu cause nak bersama ayah aku. ayah aku tenangkan aku sampai aku tertidur. bila aku bangun je, hari dah pun pagi. terus aku cari ayah aku. lepas tu ada orang tunjuk aku 1 berita kat surat khabar. dalam berita tu mengatakan perempuan yang nak bunuh ayah aku tu mati bunuh diri. rupanya pada malam tu perempuan tu datang nak bunuh ayah aku tapi ayah aku psiko dia sampai dia bunuh diri.

bila aku terjaga dari tidur, aku terus teringat mimpi tu. syukur tu semua hanya mimpi. aku rasa mungkin sebab mimpi tu aku mengigau sampai meracau-racau, menjerit-jerit panggil ibu, menangis-nangis and siap berpeluh-peluh dahi aku. tu semua roomate aku lah yang bagitau keadaan aku malam tu. sampaikan dia risau tengok aku. dah lah dia panggil aku, aku tetap tak sedar. 

lepas tu aku asyik teringat ayah aku. sumpah aku rindu gila kat ayah aku. aku takut sangat kalau kehilangan ayah aku. aku tak dapat bayangkan macam mana lah hidup aku nanti. love you damn much ayah. muahhhh!

Benci Senior

senior. sometimes senior ni memang banyak membantu. tapi sometimes senior ni memang menyakitkan hati. nak tau apa benda yang aku paling bengang dengan senior? sila baca kisah selanjutnya.


M (bukan nama sebenar): kita balik uum bila? aku tak tau la.

aku: sakai gila kau. start cuti tau. start kelas tak tau lak. cis! aku ni kena balik 11 hb.

M: haha . 11 hari apa ? kelas start berapa hb ?

aku: kelas start 13 hb . 11 tu hari jumaat. untuk orang-orang yang berko-k, kenalah balik awal. hadoi.

M: lupa la adik, abang tak tau apa benda (merujuk pada ko-k) tu. hahaha.

aku: macam @&%*! lah. untunglaaa dah jadi senior kan. grrr!

ok, enough sampai situ. perbualan seterusnya berbentuk peribadi, so haruslah sensored kan. hehe. oh, ini bukan sekali actually. kalau kat fb tu lagilah kena bahan dengan senior. antara post yang diorang selalu buat "kenapa hari ni nampak ramai ber t-shirt putih tunggu bas. diorang nak pergi mana ye?". kalau aku cakap-cakap dengan senior then terkeluar perkataan ko-k, memang diorang akan tanya balik "eh ko-k? apa tu?". rasa panasss je bila dengar.

bagi yang bukan student uum mungkin tak faham. so, meh sini kakak kawasan nak explain. haha. ko-k tu sebenarnya merujuk kepada aktiviti kokurikulum yang di wajibkan menyertai sebanyak 4 sem. except palapes kena sampai 6 sem. so kebanyakan student sem 5 dan ke atas dah bebas dari ko-k. biasanya student akan pakai t-shirt putih ko-k tapi tak semua lah. tu semua depend pada ko-k yang diorang join. kalau macam aku ni sem 1 dengan sem 2 bebas nak pakai t-shirt apa pun tapi di galakkan pakai yang warna gelap macam hitam. tapi sekarang aku kena pakai baju silat.

bagi student uum, tamat ko-k adalah 1 pencapaian yang di banggakan sebab hari sabtu diorang dah tak terganggu lagi. kalau nak balik u lambat pun bolehkan. so, macam heaven lah. oh lagi 1 sebab kenapa diorang sangat bangga bila takde ko-k adalah diorang boleh bahan junior sepuas hati. takpe takpe, tinggal sem depan je aku kena pergi ko-k. lepas ni, memang heaven lah sabtu aku. yahooo!