Followers

Jersi bola Baju pink


Yong: ni baju siapa dik?

Aku: baju abang.

Yong: baju ni?

Aku: baju adik.

Kakak: kalau jersi bola tu mesti baju dia.

Yong: dah terbalik pulak dah. Abang pakai baju pink, kamu pakai baju jersi.

Eh apa ingat perempuan tak boleh pakai jersi bola ke? Lelaki pulak tak boleh pakai baju warna pink? Zaman skang ni ramai je aku tengok perempuan pakai jersi. Macam tu jugak laki, ramai je pakai baju warna pink. Biar lantak je la abang aku tu nak bajet jambu.

Anak


Mak: sekarang ni tak payah anak ramai. Kamu nanti anak 2 sudah.

Aku: tak nak la. Adik nak paling kurang 5.

Mak: nak beranak ramai tu boleh tapi nak mendidik tu kang.

Aku: ala kalau sikit sunyi la nanti.

Aku ni dah la suka kanak-kanak. Mana boleh anak sikit-sikit ni. Dah la aku takde adik. Tu pasal waktu maktam aku nak pindah dekat dengan rumah aku after dia bersalin tu aku excited gile. Anak-anak dia semua dah macam adik betul aku dah. Sampaikan parents aku pun depa panggil mak ayah, tak panggil maklang paklang.

Hari ahad hari tu, parents mentua cuani aku datang rumah maktam aku. Time tu aku ada kat situ tengah melayan karenah adik. Pastu aku dengar cuani ke maktam aku tah dok cite kat mak mentua cuani aku pasal kitorang. Rasanya macam cuani aku yg cite.

Cuani: diorang (aku, kakak aku and abang aku) ni dah macam abang dengan kakak budak-budak ni ha. Kalau diorang ada kat rumah laju je budak-budak ni datang rumah diorang. Dah diorang pun rajin melayan, tapi yg sulung (kakak aku) tu kurang sikit melayan.

Haaa…nampak tak aku ni kakak yg baik. Eceh! Perasan kejap. Kalau aku ada kat rumah, lepas mandi tu aku pastikan diorang kena pakai bedak and minyak rambut. Biasanya aku la yg pakai kan kat diorang. Walaupun acik tak suka pakai minyak rambut, yg adik pulak tak suka pakai bedak, tapi kalau aku ada diorang terpaksa pakai. Kalau kat rumah diorang tu jangan harap la diorang akan pakai.

Ibu diorang tu lembut sangat. Kalau dengan aku, sometimes aku akan jadi tegas. Contohnya macam si acik tu, dia selalu tak baca doa makan pastu degil pulak tu tak nak baca bila orang suruh. Kalau dengan aku, aku paksa jugak. Selagi tak baca doa, aku tak bagi makan. Selalunya sebelum diorang nak makan aku akan suruh diorang basuh tangan and baca doa dulu.

Maybe aku dah terbiasa dididik dari kecik macam tu. Maklum la mak aku tu garang. Kitorang masa kecik dulu macam ada rules. Kalau langgar rules, kena hukum.



tahlil

Sedar tak sedar dah 5 hari aku berada kat rumah. Bermakna dah 6 hari arwah tok pergi. Selama 3 hari aku kat rumah keadaan riuh rendah. Sedara mara aku semua berkumpul kat sini. Arwah tok meninggal dikebumikan kenduri tahlil semua buat kat ipoh.

Alhamdulillah segala urusan dipermudahkan oleh Allah. Cepat je arwah dikebumikan. Arwah meninggal pada 20 hb disember jam 12.35 tengah hari. Lepas asar arwah dikebumikan. Kebetulan pulak hari tu ada program motivasi kot kat surau dekat dengan rumah aku. So ramai la orang yg ada untuk solat jenazah.

Hikmahnya kami sedara mara semua dapat berkumpul. Buat pertama kalinya aku dapat jumpa anak-anak kak pija (sepupu). Selama ni aku tengok kat fb je. Serius diorang comel and gelagat diorang especially si adik memang menghiburkan.  Kitorang memang paling suka sakat si adik. Perempuan tapi perangai macam laki. Dah la sebijik macam acik masa kecik. So kitorang cakap adik tu anak acik. Gaya je ganas tapi penakut.

Bila semua dah berkumpul, kanak-kanak tu pun gigih tahan mata sampai pukul 4 pagi. Aku pun memang rasa penat gila 3 hari tu. Banyak keje kan bila buat kenduri ni. 21 hb pukul 3 pagi aku sampai rumah, lepas tu makan borak-borak pukul 4 pagi baru tido. Lepas subuh tu bangun mandi-mandi, aku tak tido balik dengan niat nak tolong apa yg patut. Last kali dalam pukul 12 tengah hari bateri aku dah kong. Aku terbungkang tido kat ruang tamu. Pukul berapa entah abang aku gerak aku suruh aku tido kat bilik parents aku pasal paksu aku masuk. Aku dengan mamainya tak bukak mata bangun g ke bilik aku. Abang aku pun panggil lagi suruh aku g bilik mak aku sebab paksu aku nak ambik barang kat bilik aku. Aku pun tido la kat bilik mak aku. Lama sikit tu tido aku terganggu lagi dengan bunyi telefon rumah. Aku angkat panggil mak aku pastu aku g bilik aku lak sambung tido lagi. Diorang ada kejutkan aku suruh aku g makan kat rumah maktam aku. Aku dengan mamainya jawab, kemengantukkan mengatasi kelaparan. Kul 2.30 baru aku bangun solat zohor. Petang tu diorang bahan aku pasal aku jawab ‘kemengantukan mengatasi kelaparan’. Malam tu lepas dah kemas-kemas after tahlil tu, aku balik rumah terus tido.

Ahad petang semua sedara mara aku dah balik. Anak-anak maktam aku lak datang melepak kat rumah aku. Makan mandi semua kat sini. Oleh sebab maktam aku rasa sunyi, maktam aku pun g ikut paktam aku berniaga kasut bundle kat pasar malam. Waktu tu aku pun mula rasa sunyi. Almaklumlah dah terbiasa riuh rendah dalam 3 hari tu. Ok, malam ni keadaan bertambah sunyi. Kakak, acik and adik semua ikut ayah dengan ibu diorang berniaga kat pasar malam. Kakak aku baru je naik bas ke Melaka petang tadi. Abang aku pulak outstation, petang tadi dia gerak. Tinggal la aku dengan parents aku je.

Oh teringat lak sedara mara aku kata arwah tok aku punya kubur, kubur dalam taman. Kubur dia tempat tersembunyi sikit. Sebelah ke belakang tesco. Abang ngah boleh pulak kata, senang arwah nak shopping. Yang lain pulak kata dulu tok duduk kat kampung, dah meninggal kebumi kat bandar. Al-Fatihah buat arwah tok.


Kalau la kan

Semalam waktu tengah berdiskusi dengan rumet aku soal hati dan perasaan, (eceh siap berdiskusi bagai ha.) tetiba rumet aku tanya aku “Reen macam mana kalau I dengan A luahkan perasaan kat kau. Tapi bukan serentak la.”

Hmm…acane ni? Tak penah pulak aku fikir situasi macam tu. Lalu aku kembangkan imaginasi aku. Emmm…kalau lah kan…

Kalau I aku tak terima kot. Aku akui dia ada tarikan fizikal, lebih tepat lagi aku katakan fizikal dia ada dalam list lelaki idaman aku- Body taff  bersixpack. Kulit hitam manis memikat. Yg penting sixpack tu ye. Perghhh…terbaik!

Tapi aku tak tertarik dengan perangai I. Bukan aku kata dia jahat, tak! Dia baik, sempoi, lepak, sporting. Best la buat membe. Tapi kurang daya tarikan kot.

A pulak. Mungkin aku akan terima A. Fizikal dia biasa je. Hodoh tak hensem gile pun tak. Takde sixpack tapi tak gemuk ataupun buncit. Berkulit cerah bukan hitam manis. Tapi tinggi dari aku la. Bak kata rumet aku kalau menilai dari fizikal, dia akan pilih I dari A.

Tapi perangai A interesting bagi aku. Buat aku tertarik dekat si A ni. A ni seorang yg unexpected. Tu la daya tarikan utama dia. So orang tak kan bosan dengan dia. Orang yg tak kenal dia akan cakap dia pemalu, nerd, membosankan. Tapi kalau dah kenal dia, perangai sebenar dia beza betul.

Apa yg aku maksudkan dengan unexpected? Ok, aku bagi contoh simple la. Setiap kali aku tersempak dia, reaksi dia tak kan sama. Sometimes dia buat macam tak kenal aku je. Sometimes dia senyum sengih je. Sometimes dia bagi isyarat tangan je, sometimes dia akan cakap dengan aku. Sometimes dia siap bebel panjang berjela. And ada time boleh pulak dia pergi dekat aku dari arah belakang ngintai apa aku tengah buat then kejutkan aku. See…unexpected kan?

Kalau sembang dengan dia tu lagi la macam-macam ragam. Sometimes aku terkejut gak dengan apa yg dia buat. Macam tak sangka la dia akan buat macam tu. Serious dia ni memang unexpected.

Then dari persoalan rumet aku tu buat aku sedar macam mana aku memilih pasangan. Aku tak nilai dari fizikal tapi apa yg penting perangainya. Dan aku ni sebenarnya suka orang yg unexpected. Mr Hacks pun seorang yg unexpected jugak. Tapi A ni lebih unexpected dari Mr Hacks la. Mungkin sebab agak ekstrem nak memahami orang yg unexpected ni. Tapi entah la. Yg pasti bagi aku golongan yg macam ni menarik. #senyum sengih gatal.




Tahukah kau malam ini kau telah menjadi perhatian aku?

Jangan salahkan aku tapi salahkan diri kau.

Kau  tak ada pun ciri-ciri laki idaman aku.

Tapi kenapa kau menarik perhatian aku?

Kalau boleh aku nak pandang kau tak kalih-kalih.

Tapi agak la kan, pandai-pandai la cover kalau tak nak malu.



Sehebat mana pun aku, aku akan kelihatan bodoh depan orang yg aku cinta.
Bukan nak kata aku hebat, tidak!
Persoalannya kenapa aku boleh kelihatan bodoh?
Nak pulak bila berdepan dengan orang yg aku cinta.

Adakah aku patut cek normality?
Mungkin ada outliers, then I have to treat the outliers.
Then analyze reliability. Calculate loading factor.
Find out correlation. Regression jugak, untuk dapatkan result.

Oh maaf, dari subjek cinta beralih ke SPSS pulak. My bad.
Mana mungkin SPSS analyze, calculate and get the result for my question previously.
Unless if I have collect data from questionnaire.

Back to the main topic, normal ke kalau aku nampak bodoh depan orang yg aku cinta?
Tapi kalau dia suka pada kelebihan aku, why not dia terima kelemahan aku?
People come with whole package, no body perfect right?
Whole package, I mean good and bad.

Aku prefer lagi guy yg terima aku kerana weakness aku.
Means weakness aku tu comel di mata dia.
And oleh sebab aku ni tak sempurna, dia lah yg akan sempurnakan diri aku.

Mr. Right, I wish you will come on a right time.
I don’t need Mr. Perfect, but I just need you my Mr. Right.

#Sesungguhnya assignment marketing research telah berjaya buat kepala aku jadi tingtong. Ok, akan aku lupakan cita-cita aku nak jadi market researcher. Even gaji besar tapi boleh buat aku jadi gila tak guna jugak.

picnic panic


Masa rasa cepat je berlalu. Tahun 2012 pun dah sampai ke bulan terakhir. Sem ni pun dah nak sampai ke penghujung. Kuliah tinggal lagi 2 minggu. Assignment tinggal 1 je, marketing research. Well kalau yg berkaitan dengan research ni memang take a long time kan. Tapi presentation cyber law belum lagi. Shoot semua beres tinggal nak edit video tu je then present.  Mandarin pun tinggal oral je lagi. Cakap pasal mandarin ni, buat aku bengang je. Ok, lupakan je pasal tu.

Ahad lepas aku memang rasa macam stress gila, sampai malas nak fikir apa-apa dah. Then bila sasa ajak pergi picnic, memang rasa tak sabar-sabar la kan. Tapi tak nak terlalu berharap takut plan tak jadi. At last hari selasa pagi-pagi buta lagi sasa datang bilik kejutkan aku dengan rumet. Kalau ikutkan mengantuk, memang tak nak bangun tapi air terjun punya pasal malas-malas aku bangun mandi bersiap bagai.

Kereta sewa sampai je, kitorang terus bertolak ke jitra, pergi rumah family angkat aku. Kat sana kitorang masak bekalan yg kitorang bawak. Almaklumlah kat asrama takde dapurkan. Mak angkat aku pun ada sediakan bekalan jugak. Then kitorang semua termasuk family angkat aku bertolak ke bukit wang. Di sana bermulalah operasi menghilangkan stress aku.

Buat pertama kalinya jugak aku belajar berenang. Nasib ada mimi. Yg lain memang hampeh tak tau berenang. Adik-adik angkat aku tu pun boleh berenang, kitorang yg budak u ni tak tau. Malu je. Tapi sekarang aku dah boleh terapungkan diri and berenang. Yeeeha! Berenang tu sikit-sikit la baru. Baru sehari belajarkan. Aku, rumet and sasa telah menjadi anak murid mimi yg berjaya. Cuma monster tu je yg masih fail, masalah tak konfiden ni.

Makan jangan cakap la. Memang overload kot. Kerjanya makan-mandi-makan-mandi-makan. Berapa kali makan entah. Pukul 2 lebih tu diorang ajak balik. Serius aku rasa tak nak balik tapi apakan daya terpaksa balik jugak. Balik tu singgah rumah family angkat aku lagi tumpang solat sekali. Then jumpa mak angkat mimi jap, pastu balik. Otw tu memang rasa ngantok gila. Aku memang dah tertido dalam kete. Tu pun sampai je dpp, masuk bilik aku sambung lagi tido. Diorang cakap nanti badan akan lenguh-lenguh nak pulak bila berenang banyak bergerak actually. Tapi aku takde pulak rasa lenguh badan. So rumet aku kata maybe dulu aku silat, so stamina aku boleh tahan jugak kan.

Next sem nak ajak p picnic lagi. Nak ajak lagi ramai. Sampai 3-4 buah kete pun boleh. Yg penting boleh swimming lagi. Yahoo!

Oh tadi kakak aku call tanya bila aku cuti. Pastu katanya nak p holiday nanti. Bila aku dah excited boleh pulak kata tak nak bawak aku lah sebab aku busy sangat. Sengal punya kakak! Macam tu lebih baik tak payah tanya cuti aku. Tapi, tapi, at last dia suruh aku mesej full name and no ic aku untuk booking tiket flight. Cakap serupa keling dah, tak tau pulak yg aku ada kakak keeling. Neway, hope kali ni aku tak ditinggalkan lagi. Selalu diorang pergi mana-mana mesti aku tercicir sorang-sorang kat asrama.




Gemuk-kurus


Betul la kata wife abg sdara aku yg badan aku ni cepat naik cepat turun.

Sehari sebelum aku balik ipoh untuk cuti mid sem hari tu aku ada pakai seluar slack aku waktu pergi bilik lecturer. Time tu elok je muat lagi.

But then seminggu lepas cuti mid sem (time ni citang dah tegur badan aku berisi tu) aku dah tak muat nak pakai seluar slack yg sama. Dah ketat, tak boleh zip.

Hari ni dah masuk hari ke 4 aku puasa ganti. Aku puasa 4 hari straight. Lepas mandi tadi aku saja saja la nak try pakai seluar slack tu. Yesss dah muat! Langsung tak ketat.

Terus aku bbm monster bagitau pasal ni. Hehe. Punya la suka. Aku rasa aku kena maintain macam skang or kurangkan lagi berat aku. Tapi tak boleh kurangkan banyak banyak, nanti monster bebel lak kurus sangat tak cantik la buruk la apa la blablabla.

Time aku tengah tido tadi mak angkat aku call 2 kali. Then adik angkat aku pulak call, baru aku terjaga. Dia tanya aku datang tak kenduri sunat anas esok. Anas ni jiran family angkat aku. Dia kata anas asyik tanya je kak reen dengan kak sa datang tak. Serba salah pulak aku. Niat nak datang tu ada tapi macam takde transport je.


Citang kata aku gemuk?


Tengah aku siap-siap pakai tudung. Tutup dada-cek! Tetiba bb melalak lagu payphone.
“Hello. Aku ada kat kafe sime darby ni.”
“Hmm. Ok ok. Aku turun sekarang.”

Bukak beg tengok apa yg ada.
Buku mandarin-cek!
Pensel case-cek!
Payung-tak perlu kot, aku naik motor bukan bas. Ok keluarkan.
Spek nerdy-cek!
Coklat-cek!
Purse-cek!
Bb masuk poket kanan. Kunci motor masuk poket kiri. Ambik kunci bilik ambik sandal buruk. Kuncikan pintu then kunci taruk dalam poket beg.

Jalan ke kafe dengan muka konfiden padahal rabun tak nampak muka sape pun dari jauh.
Ok, tu macam citang je. Pegi dekat je la kalau salah orang buat muka bangang je.
Fuh…nasib betul. Sempat ni lepak dulu dengan citang dalam 15 minit sebelum berangkat ke kuliah. Well…cinderella kan kena masuk last.

Citang bawak membe pulak. Duduk lepak semeja dgn citang, membe dia, afif and nasa.
“Apsal hang dah hitam ni?” Aku start bahan citang.
Potpetpotpetprumpramprumpramblablabla-borak kosong saling membahan.

Bb aku sekali lagi melalakkan lagu payphone.
“Hello umi. Reen kat kafe ni. Tunggu kat parking blok b. Ok bai.” End call.

“Aku nak blah dulu. Well…pelajar cemerlangkan. Bai.”

-keesokan hari-
Pop-bunyi ada orang chat kat fb
Citang: apsal ang nampak dah berisi?
Aku: eh yeke? Serius ke? Alamak!
Citang: serius la. Terkejut aku tengok ang semalam. Tu la makan coklat banyak sangat.
Aku: tak bole jadi ni. Aku dah lama tak exercise la. Nak diet la.
Citang: ala ang tak payah diet la. Biar je takpe.
Aku: apsal lak? Ni mesti ang nak tunggu sampai aku jadi gemuk pastu bole la ang bahan aku kan?

#hari tu aku nak diet tapi si fatah tak bagi so aku melantak punya la tak hingat nak pulak coklat berlambak depan mata. Skang aku control sikit makan takut citang bahan aku gemuk punya pasal.

Nota untuk dia

Dude, kau kat mana? Aku dah buntu tak tau kat mana lagi nak cari kau. 
Banyak benda aku nak cerita dengan kau, 7 hari 7 malam pun tak kan habis cerita. Tapi aku nak dengar cerita kau dulu. Cerita kau buat aku appreciate life aku, buat aku sedar yang ada orang lagi teruk dugaannya. 
Dude, dah lama aku tak dengar kau nyanyi live. Aku hanya mampu play video nyanyian kau yang pernah kau bagi kat aku dulu. Tapi aku tak puas la tengok video tu, pendek. 
Kau ok? How’s your life? Take care dude.

HACKS

Malam ni mood emo gua datang.

“Ang nak hadap ngat cite HACKS tu kan. Haaa…ambik ang dah emo tak tentu pasai” kahkahkah.

Bai, citenye memang sedih bai! Ok, mungkin gua terlebih hayati kot.

Tapi watak Mukhlis tu. Die la punca! Punca gua emo!

Mukhlis- sanggup berkorban asalkan orang yg die sayang bahagia. Sometimes die hanya pura-pura happy. Die nak berbakti.

Tapi style Mukhlis tu betul-betul remind kan gua pada someone- my MR HACKS

Actually gua hope yg gua boleh kamceng sebagai membe Mr Hacks gua tu. Tapi die tak boleh kan, maka apa daya gua.

Lelaki gunakan istilah berkawan sebagai pembuka kepada setiap hubungan yg lebih serius tapi perempuan gunakan istilah berkawan untuk memutuskan sesuatu ikatan. (Mukhlis, 2012)

Mungkin Mr Hacks ingat gua maksudkan macam yg Mukhlis cakap dalam filem ni.

Memang tak lah wey! Aku serius la nak jadi membe kau, looser! Mana ada orang yg akan bagi aku cekelat hacks setiap kali keluar lepak selain kau wey. Aku rindu nak tengok kau buat keje gile. Kau kan bengong. Sejujurnye aku berharap sangat yg aku akan ternampak kau tapi kau tak perasan aku pun sebab aku nak perhatikan kau dari jauh. Nak tengok sama ada kau dah berubah or masih bengong macam dulu. lalala~





a better muslim

"kau kena buang semua skinny kau tu"
"reen dah tak boleh la pakai skinny lagi"

ouchmemang susah nak tinggalkan skinny tu. jeans yg aku adsemua skinny kot.


'ala reen tak mati pun kalau tak pakai skinny. beli jeans baru la wei'-kata hati baik gua


memang susah nak berubah but to be a better muslim, i have to change! insyaAllah i can do it!


"kau slow-slow la. ubah dalaman dulu."


TO BE A BETTER MUSLIM-ini target gua, insyaAllah.


"kalau orang yg ada terlintas untuk berubah tapi masih belum berubasedikit pun, lama-kelamaan hati dia akan menjadgelap."


"reen pernah buat solat sunat taubat?"
"belum lagi. reen ingat nak tunggu betul-betul bersedia. tak nak la dah taubat tapi buat lagi perangai lama."
"macam mana kalau reen mati sebelum bertaubat?"


gulppp! ye betul tu. rupanya selama ni mindset aku salahsampai bila aku nak tunggu bersedia? sampai dah mati?


"a man whdecides to change on 12th hour dies on 11th"

thanks friend for remind me. thanks Hlovate for all thosgreat novel. thanks Allah :))



BAMBAM IN MEMORY






gua sangat rindukan budak binatang ni. sekalipun gua beli sugar glider lain, gua tak akan pernah lupakan beliau. beliau yang selama ni telah telah menjadi penghibur hati gua. gua tak sangka secepat ini BELIAU tinggalkan gua. yang gua tau, gua tersangat amat paling sayangkan beliau. 22 April 2012 merupakan kali terakhir gua tengok beliau, belai beliau, cium beliau. dan pada ketika itu juga merupakan kali pertama dan kali terakhir gua dengar beliau menangis dan melihat keadaan beliau yang amat lemah. semoga roh beliau aman di sana. percayalah yang arwah dulu baik orangnya binatangnya. ILYDM <3 

thanks kepada member gua yang banyak beri sokongan kepada gua di kala gua di timpa kesedihan ya amat atas kehilangan beliau. gua tak sangka ada beberapa orang sampai offer nak belikan yang baru untuk gua. gua amat terharu terhadap keprihatinan korang. tapi actually gua serba salah jugak nak terima bantuan dari korang pasal bagi gua binatang ni mahal. tak lupa ucapan sangat-sangat terima kasih gua kepada mereka-mereka yang membantu gua kebumikan beliau. thanks a lot ana, jah, umi, dora, sue, fahmi, dll. jasa lu orang akan gua kenang.


notespayable: gua tak sangka arwah bambam famous jugak kat dpp sime darby ni. ramai ouh yang tanya gua pasal peristiwa kematian arwah. thanks cause ambik berat and bagi cadangan merepek-repek (ini keje bebudak laki bengong) ye.


kegitaran

semalam.


semalam punya malam gua telah spend time dengan baby (gitar) gua. asyik main dengan bambam (sugar glider) gua je kan. terabai pulak baby gua. bambam ni sangat agresif sampaikan kalau lalai sikit je dah jauh ke corok mana je dia lari lompat-lompat. after exam malam semalam, ezad ajak lepak dekat bilik galeri je. makanya gua pergi ke sana berbekalkan baby bersama bambam yang dijinjit gua. actually kitorang memang dah set nak lepak malam semalam pasal nak suruh dia tuning gitar gua sambil tu pas sikit ilmu kegitaran dia ke gua. mula-mula kitorang berdua je lepak situ. eh silap, baby dengan bambam pun ada, maka berempat lah kan? then datang lah pulak manusia-manusia lain join venture aktiviti bergitar kami. yang lain tu tak reti bergitar maka jadi penambah sumbangan suara je. gua tengok ezad main memang best ah. bila agaknya gua boleh sampai tahap macam tu ek? bambam pulak seronok main sebab ada ramai orang melayan dia.  dah puas melalak, menyumbang dan menyakitkan tangan maka tepat jam 1.30 am, gua dengan ezad blah. tapi yang lain masih melepak study kat situ. oleh sebab gua terimbau hikayat cerita seram yang terjadi di kolej gua ni maka ezad telah menjadi bodyguard gua secara tak rasmi yang kena hantar gua sampai ke blok. terima kasih ye body guard cause share ilmu kegitaran and jemput and hantar gua ke blok. ngada kan gua? tu bukan mengada coi! tu penakut namanya. haha.

di sini gua juga nak buat 1 pengakuan berani mati yang bahawasanya gua tidak jujur ketika exam mid sem malam semalam. tapi bukan salah gua rasanya pasal gua dah berlaku jujur tapi penyu yang tanya gua jawapan maka gua pun tanya lah dia balik mana yang gua tak dapat jawab. nak pulak geng gua duduk selonggok 5 ketul semalam. maka terjadi perbincangan jawapan antara kami di situ. gua tak habis-habis dengan soalan 49 and 50 pasal gua lupa formula. depa semua pun lupa formula except penyu tapi gua macam tak berapa confident dengan formula yang si penyu kasi. yang si zul pulak tak habis-habis dengan soalan no 1 dia sampai stress semacam je gua tengok. gua jarang tau tak jujur kalau exam yang agak besar macam ni. kalau kuiz tu selalu lah gua tiru. haha. (tanduk di kepala).

notespayable: waktu gua sakan taip entry ni gua terpaksa kurung bambam dalam sangkar pasal dia lasak bebenor.

diet?

hye uols #nada gedik gedebuk. coiii...geli gelimat pulak gua. sah klik gua boleh pengsan tengok gua menggedik gedebuk. sedangkan gua pakai baju pink pun depa dah pandang gua macam pandang alien dari planet marikh.

eh tadi kan after training silat gua p mall, boleh jugak jeling-jeling apa yang ada kat ekspo tu kan. sekali membe gua ajak melantak dulu. maka gua dengan senang hati turutkan aje lah. after makan tu jalan-jalan cuci mata kat ekspo sampai lah ternampak tempat derma darah. serius gua jeles gila kat depa yang derma darah. orang spital tu demand sangat sampai tak nak terima darah gua. apakan daya gua ni hanya insan yang lemah. then gua menggatal tumpang timbang berat kat situ. hati gua kata habislah naik berat gua gara-gara baru lepas melantak nasi tadi.

then, here are the main point gua update entry ni. berat gua dah TURUN 2kg ok #muka proud habis. macam tak caya je mana tak nya lately kerja gua dok melantak stok coklat yang melambak dalam simpanan gua ni. tapi gua rasa ni mungkin ada kaitan dengan gua mogok sama jenan (kafe kat kolej). lately gua memang sangat jarang makan nasi. dalam semiggu tu adalah sekali je gua makan nasi sampai klik gua semua dah bising bebel macam mak nenek. depa tak habis-habis paksa gua ikut depa makan. jenuh jugak la gua nak membidas kata-kata depa tu. text, call, chat, sampai terpacak terus datang depan bilik gua gara-gara gua tak nak makan nasi. dah lah siap tanya dah makan ke belum pastu pesan suruh makan bla bla bla~ depa ni layan gua macam budak kecik pulak padahal bukan gua tak makan langsung. chaotic. tapi gua langsung tak marah aih kat depa pasal gua tau depa care sama gua. sayang korang lah kliks.

lu orang tengok lah kliks gua ni semua macam mana. sah-sah gua takde peluang nak diet. kerja nak ajak gua melantak je. patutlah berat gua selalu naik. bila gua jemu makan dah bising macam mak nenek. gua jarang makan nasi pun bukan sebab gua diet tapi serius gua dah bosan tahap petala ke-lapanpuluhlapan dengan makanan kat jenan ni. tak boleh di terima dek tekak, serius! tapi kalau depa ajak gua makan kat tempat lain, laju je gua pulun. nak pulak kalau depa ajak melantak mee sizzling kat kafe cengkih, memang favourite gua lah tu. kalau badan gua kembang semacam bila graduate nanti, memang sah salah kliks gua especially izah dengan roomate gua #sigh.

notapejalankaki: mee sizzling cengkih buat gua gian je. dalam jaga dan lena gua terbayang mee sizzling.


Pengganti?

tadi gua online mukabuku. "weyh C (bukan nama sebenar) tu bukan main lagi bahagia dengan bf dia, aku tengok fb dia. hari tu kemain lagi frust menonggeng putus dengan ex-bf dia. cepat je kan dia cari pengganti". tetiba kata umpatan dari membe gua waktu dalam kereta otw ke pacific terngiang je ke telinga gua. gua pun as usual jalankan kerja tak bergaji gua sebagai stalker. laju je gua bukak profile W dengan profile bf dia sekali. nak pulak bf dia tak private kan, makin sedap pulak gua stalk. wahhh...memang sah dia dah ada balak lain!

gua pelik betul lah, seriusly! hari tu kemain bercinta sakan dengan bf dia sampai naik cemuih gua baca post-post dia kat fb. ayat nak geli gelimat je macam anak murid shakespear je gayanya. then depa putus ayat berapi-api pulak yang keluar. dah macam orang putus asa, LOOSER! chaotic. pathetic. then baru je lagi putus terus dah ada pengganti. cepat gila dah ada orang lain. kali ni ayatnya shakespear pun kalah weyh. gua tak jeles, gua nak tekan kan kat sini yang gua cuma P.E.L.I.K! 

orang macam ni main aci sapu je ke apa ek? hati depa ni macam mana actually? depa boleh tukar nama pemilik hati depa macam pemadam faber castel yang padam kesan hitam kan hasil dari pensel 2B pada kertas jawapan OMR. eh kagum pulak gua kat depa. gua rasa gua kena jumpa depa tuntut ilmu ni. ok gak tu tak payah susah-susah pening nak cari ayat reject orang secara baik tanpa kecik kan hati orang tu. dah lah, gua malas nak banyak comment. gua ni kan fail bab cinta. sorry kepada sesiapa yang terasa. gua bukan nak menghina, gua hanya nak meluahkan kepelikan dan kekaguman gua je. sekian. chow.


gua muncul

hye peeps!

eh dah lama gua tak update blog kan. almaklumlah gua ni busy kononnya. ehem! selama gua tak menaip ni memang macam-macam suka duka yang gua dah lalui. sangat-sangat banyak ok. yang paling gua tak boleh lupa experience baru yang gua dapat sepanjang gua join program bakti siswa masa cuti sem hari tu. bukan dapat experience baru je malah dapat family baru and kenalan baru. warga kampung tanjung memang sempoi. sayang lu orang semua! sampai habis gua berlumpur, bertepung, berbasah, berlumuran dengan telur. tak lupa juga dipaksa minum dan makan benda-benda pelik. siap ada yang kena kejar lembu sampai terjatuh dalam parit. ni semua gara-gara aktiviti explorace yang pemuda kampung sediakan untuk budak uum. oh enough lah cerita pasal benda yang agak lama berlalu itu.

sekarang nak cakap pasal semalam. semalam gua dengan roomate gua yang gedik pergi tengok cerita adnan sempit 2. serius sangat sangat best. sampai sakit tekak gua gelak dalam panggung tu. dah tak peduli dah ada mamat kat sebelah gua ke apa. janji gua puas! eh korang pergilah tengok cerita tu. memang tak rugi gua cakap sama lu. sebelum gua tengok wayang tu, kitorang semua pergi makan kat pizza hut. kat sana lah gua jumpa kakak dan adik angkat gua. tapi yang gua hairannya kenapalah setiap kali gua datang makan kat pizza tu mesti mesin duit dia rosak. terpaksa menunggu untuk melunaskan bayaran. aiseh! lepas tengok wayang gua window shopping je lah. duit ptptpu tak masuk lagi kan, gigit jari je lah tengok barang lawa-lawa. tapi dalam pada nak jimat tu banyak jugaklah duit habis dalam seratus kot. yang penting gua dapat teddy barney. comel, geram gua dengan baby barney ni. rasa nak gigit-gigit je. dah lah siap boleh nyanyi lagi macam dalam cerita barney tu.



oleh sebab tak puas tak dapat shopping sangat, gua dengan membe-membe gua dah plan nak keluar hari selasa ni. kali ni nak menabur duit kat alor setar pulak. waktu tu sedap sikit shopping sebab ptptpu dah masukkan. tak sabar pulak. almaklumlah perempuan dan shopping memang tak dapat nak dipisahkan. ececeh. 

persoalan

kata najwa latif "banyak persoalan yang berada di minda". seriously sekarang memang banyak persoalan berada di minda aku. apa? kenapa? bila? bagaimana? mengapa? siapa? arghhh! banyak, serious banyak, sangat banyak, banyak ni. #annoying. hanya mampu menunggu masa untuk segala persoalan terjawab. boleh cepat sikit tak? tension tau tunggu jawapan. hope lepas habis program baksis, aku akan temui jawapan kepada semua persoalan yang berada di minda aku. insyaAllah. oh ada lagi harapan ni.  hope jawapan yang aku dapat adalah jawapan positif dan memuaskan. harapan terakhir aku, semoga aku dapat terima segala jawapan yang aku akan dapat nanti. insyaAllah ^_^