Followers

"reen, kau ada someone kan sekarang?"
"ala...reen sama macam s*** la, ada skandal."

sekarang ni orang dah salah faham. bukan salah diorang, salah aku jugak.
hari tu bila diorang kata dia tu bf aku, aku tak mengaku.
lepas tu aku biar status kami menjadi tanda tanya, without explanation.

ramai bertanya, ramai mintak penjelasan, ramai yg tak faham.
nak jawab kat sorang-sorang, memang penat.
nak panggil ramai-ramai yg bertanya untuk beri penjelasan, dah bajet retis buat press conference pulak.
perjelaskan kat sini mungkin lebih mudah.

aku tak pernah tipu, dia bukan bf aku dan aku masih single.
tak dinafikan dia pernah mintak declare, tapi ditolak dengan cara baik.
kenapa aku tak nak, serious aku takde jawapan yg tepat untuk itu.
tapi cukup la sekadar tahu aku tak nak mengikat diri aku dengan ikatan 'couple' itu.
bagi aku couple ke tak, tak membawa apa-apa makna pun.
couple tetap tak menghalalkan sesuatu hubungan.
couple juga bukan tiket untuk booking aku menjadi yg halal untuk dia.

aku boleh elakkan diri untuk couple, tapi aku masih tak mampu menghalang dia dari mencuri hati aku. dan dia pun begitu.
kami merancang untuk masa hadapan, untuk dapatkan cop halal dalam perhubungan.
sedang berkira-kira duit yg perlu disimpan dan belanja yg diperlukan.
insyaAllah dalam dua tahun lagi, tahun 2015 mungkin.
tapi seperti yg kita ketahui, kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan.
apa yg aku termampu hanyalah berdoa andai memang kami dijodohkan untuk bersama, Engkau permudahkan lah segala urusan.

kami sedang berusaha untuk perbaiki diri masing-masing, menambah ilmu agama dalam diri.
dia dah berkira-kira untuk bersemuka dengan keluarga aku, mula mengambil hati emak dan ayah aku.
tapi dugaan memang banyak dan ada satu penghalang utama antara kami.
kerana itulah hubungan kami menjadi sangat complicated.
tetapi chemistry yg terbina antara kami membuatkan kami tekad merancang masa depan.

sungguhpun begitu aku tidak mahu terlalu berharap kerana masa depan tiada siapa yg tahu.
andai kata kami tidak dijodohkan untuk bersama, jangan persoalkan kenapa pada aku kerana Allah yg lebih mengetahui apa yg terbaik buat kami.
bukan niat ku untuk riak tapi niat ku hanya ingin perjelaskan keadaan sebenar kerana aku tidak suka dituduh berskandal dengan dia.
kepada kalian semua, tiada apa yg ingin ku pinta melainkan doa kalian buat kami.
doakan yg terbaik untuk kami dan doakan agar segalanya dipermudahkan.

may Allah bless.



kembalinya MR HACKS

tarikh: 21 oktober 2013 (birthday dia)

bb melalak. ok, no tak kenal call. hope dia yg call.
tekan button hijau.

di sini: hello...
di sana: *sepi*
di sini: *macam dia je* hello, nak cakap dengan siapa?
di sana: semalam adalah sejarah, hari ini...
di sini: *menyampuk* n--! (panggil nama dia)
di sana: *gelak* betul apa yg awak tulis. semalam adalah sejarah, hari ini adalah realiti, esok adalah misteri.

seperti yg aku sangkakan dan harapkan. akhirnya dia call aku jugak masa birthday dia and hingga hari ini setiap hari kami akan luangkan sedikit masa untuk satu sama lain walaupun masing-masing sibuk dengan kehidupan dan komitmen masing-masing.

waktu cuti mid sem hari tu aku spend time kat langkawi dulu sebelum balik ipoh. langkawi is awesome, a lot of sweet memory there. disebabkan kitorang bekerja sambil holiday, so memang tak puas, banyak tempat lagi tak pergi. aku sempat naik parasailing kat pantai cenang. serious awesome, berbaloi jugaklah bayar 50 hengget untuk great experience macam tu.

hari selasa dalam pukul 2 am aku sampai kat terminal amanjaya. dalam kul 2.30 am mak dengan abang sampai untuk jemput aku, merasa jugak naik kereta baru abang. nissan elmira, eh ke almera? ah lupa la nama kereta jadah tu! tak penting pun, tapi lebih kurang gitu la namanya. waktu aku sampai rumah, ayah pun baru sampai dari jb singgah rumah kakak aku kat melaka. 

then dia nak jumpa aku hari rabu. tapi selasa malam tu ada la kitorang gaduh sikit. ok dia buat aku ni macam gf dia? mana boleh! aku single lagi kot, tak suka la orang control aku bagai. at last, tak jadi jumpa.

rabu malam dia call aku pujuk aku. so dia kata pagi esok (khamis) dia ambik aku kat rumah aku. malam tu dia langsung tak tidur. khamis awal pagi lagi dia dah mesej aku tapi aku reply lambat sebab tidur tak ingat dunia punya pasal. dia pulak dah fikir yg aku tak nak keluar dengan dia.

atas kelewatan aku, pukul 12.30 tengah hari baru kitorang keluar. time tu mak aku tak berapa sihat, so sebelum dia datang rumah aku, dia belikan bubur ayam mcd untuk mak. ok, for sure la mak suka kan. dia nak jumpa ayah aku tapi ayah aku kerja. fuhhh...nasib baik la ayah kerja. bukannya aku tak nak bagi dia datang rumah and jumpa family aku tapi belum tiba masanya lagi untuk tu semua

aku pernah cakap kat dia yang aku rindu nak dengar dia nyanyi. pastu dia kata kena tunggu la sebab dia nak nyanyi live depan aku. waktu kitorang dah sampai polo, dia bukak bonet kereta then keluarkan gitar. seriously, i'm so excited. ali dengan acid pulak kutuk dia poyo bagai. tapi dia tebalkan muka depan ali dengan acid sebab nak nyanyi sambil main gitar depan aku punya pasal. aku just diam and enjoy the show.

dah lepak-lepak makan semua, dia pun hantar aku balik. acid yg drive, ali pulak duduk sebelah acid. dia dengan aku duduk belakang. dalam kereta dia saja-saja melalak main gitar then aku curi-curi rekod masa dia nyanyi lagu may. dia memang tak sedar aku tengah rekod, dalam 2 ke 3 hari lepas tu baru aku bagitau dia pasal aku curi-curi rekod. memang dia malu la kan citenya.

anyway thanks untuk hari itu. aku sangat happy. sanggup datang dengan mata panda lagi tu. sanggup tebalkan muka dengan ali and acid semata-mata nak tunaikan permintaan aku dengar dia nyanyi. tak lupa jugak thanks belikan mcd untuk emak.

people changes. dia yang dulu bukanlah yg sekarang.
mungkin dia dah lama buang aku dari hidup dia.
tapi dia tak salah pun. aku lah yg salah.

bila flashback kisah 4 tahun dulu, aku tak halau dia pun.
apatah lagi buang dia dari hidup aku.
aku cuma bagi jawapan yg jujur aku rasakan time tu.
tapi dia yg undur diri. kecewakah dia pada aku?

aku tetap menanti panggilan dari dia.
at least sampai birthday dia yg tinggal beberapa hari je lagi.
kalau dia masih mendiamkan diri lepas tarikh tu,
it means kisah kami hanya tinggal kenangan.

think positive Reen! husnudzon!
maybe kalau kitorang still rapat, something worse will happen.
maybe salah sorang dari kitorang akan lebih terluka.
maybe inilah ketentuan Allah yg terbaik untuk aku dan dia.

may Allah bless :)



Tiba-tiba je dia mintak maaf. Tanpa sebab, dengan bersungguh-sungguh. Siap kata dia redha kalau aku berdendam.

Pelik. Tak sedap hati. Blur. Kaku. Terpana. Wondering. Cuak. 

Bukan dia tak pernah mintak maaf sebelum ini. Memang pernah, time raya bulan lepas. Time tu takde peliknya.

‘kenapa mintak maaf?’
‘raya dah lepas.’
‘kau selalu kutuk aku eh?’

Banyak aku tanya pada dia balik. Katanya  takde kutuk aku, tapi suddenly sangat tu. Moga tiada yang buruk berlaku pada dia.

Mak bising sebab aku selalu masak pedas-pedas. Well dah aku masakkan, ofcoz la ikut selera aku. Aku pulak selalu komen yang mak masak tak pedas. Kata mak, kalau mak buat pedas nanti ayah tak makan pulak.

“adik, kamu nak buat apa bawak balik u nanti?”
“entah, tak tau lagi tapi adik nak buat yang ada coklat.”
Bila buat kek atau biskut pulak, aku suka buat yang berunsurkan coklat sebab aku ni gila coklat.


Point aku kat sini, mohon future imam aku sukakan diri anda makan pedas dan coklat.



“Izzul” aku seronok bermain dengan anak pak uda aku yang lahir lebih kurang 2 bulan lepas. Dalam hati aku sebut semula nama Izzul, lantas tersenyum sendiri. Senyuman mengenangkan kisah 10 tahun lepas.


“Masa aku turun nanti, cuba kau tengok budak tu.” bisik Khazi pada aku sambil menunding ke arah seorang budak lelaki dalam bas yang kami naiki. Aku pandang ke arah budak yang dimaksudkan sambil tunjuk isyarat ok.
“Kau tengok tak budak semalam?” tanya Khazi setelah kami bertemu di sekolah keesokan hari.
Aku menganggukkan kepala, “betullah kau cakap dia mesti lambai kat kau.”
“Aku perasan sebelum ni lagi. Setiap kali aku turun bas mesti dia lambai kat aku.”


Masa tu aku darjah 6, dan Khazi merupakan kawan yang paling aku rapat. Actually kitorang sebenarnya ada macam 1 geng yang terdiri daripada 5 orang. Geng suka melepak bilik kaunseling. Dah tu pernah kantoi ponteng kelas pulak tu, memang masak kitorang kena dengan penolong kanan pentadbiran. Yelah kitorang dah lah semua pengawas sekolah siap ada penolong ketua pengawas dalam geng tu. opsss…melalut sudah! Berbalik pada kisah aku dan Khazi tadi, lepas tu Khazi mula cerita serba sedikit pasal budak lelaki yang minat pada dia tu dan bertapa annoying-nya dia pada budak tu.

1 day aku pergi kat budak tu dengan slumber tanya yang dia minat kat Khazi eh, and dengan otai-nya aku cakap kat dia yang Khazi tak suka dia so jangan kacau Khazi lagi.  Budak tu macam terpinga-pinga, terkejut mungkin. Sejak hari tu bermulalah perang antara aku dan budak tu, then aku dapat tau yang nama budak tu Ruzaini. Khazi dengan kawan baik budak tu iaitu Izzul pun turut terlibat. Tapi aku dengan Ruzaini la paling teruk berperang.

Ada sekali tu aku jumpa Ruzaini kat padang. Then Ruzaini bagi aku surat dari Izzul. Dia cakap yang Izzul kata Izzul suka kat aku. Mula-mula aku nak blah tanpa ambik surat tu tapi Ruzaini tahan and bagi jugak surat tu kat aku. Aku ambik surat tu then aku koyak and baling ke muka Ruzaini. Waktu tu aku bengang gila sebab aku ingat Ruzaini nak kenakan aku.

Akhirnya tiba hari terakhir persekolahan untuk tahun 2003. Bermaksud hari terakhir aku bergelar murid sekolah tersebut. Mood yang pada awalnya gembira bertukar sedih bila mula berpisah dengan kawan dan cikgu semua. Aku merenung bangunan sekolah ketika berada dalam bas. Hari tu aku tak gaduh dengan Ruzaini macam selalu, sepatah pun tak bercakap dengan dia. Aku banyak diam and pandang ke luar tingkap.Akhirnya bas berhenti di lorong rumah aku. Sebelum bangun aku sempat toleh ke belakang dan cakap dengan kakak sedara kawan aku. Tetiba aku terdengar suara lelaki memanggil aku. Aku toleh ke kanan aku dan memandang Izzul yang sudah pun bangun. Izzul menghulurkan sepucuk surat kepada aku. Aku pun mengambil dan terus turun dari bas tanpa berkata pape pada Izzul.

Sampai je di rumah aku terus masuk ke bilik. Kebetulan hanya aku dan abang je kat rumah. Ayah dan emak pergi jemput kakak aku di sekolah asramanya. Aku membaca surat dari Izzul. Seriously aku terkejut, aku tak sangka pulak yang Izzul suka kat aku. Isi surat tu tak payah cerita la kan. Standard ayat surat cinta budak sekolah rendah. Sebenarnya aku koyak surat Izzul yang Ruzaini bagi kat padang tu sebab aku ingat Ruzaini yang buat surat tu supaya aku perasan yang kononnya Izzul suka kat aku. Dalam surat terakhir Izzul bagi pada aku tu dia ada cakap pasal aku dengan Ruzaini. Ok kat situ dia dah salah faham hubungan aku dengan Ruzaini. Izzul ingat aku suka kat Ruzaini. Sumpah aku tak pernah ada perasaan kat Ruzaini walaupun sikit. Lepas aku dah habis terkejut baca surat tu, aku gelak-gelak je.


Sehingga ke hari ini masih jelas lagi di ingatan aku apa yang jadi masa tu. Masa tu aku tak pernah ada perasaan pada mana-mana lelaki termasuk Izzul. Dalam hidup aku cuma ada family and friends. Indahnya jadi budak yang hati masih suci tak pernah terluka sebab cinta.  Masa aku form 1 form 2 membe aku dah mula bercinta tapi aku tiada keinginan tu lagi walaupun aku dah mula bergaul and keluar dengan lelaki. Sehinggalah aku kenal dengan Mr Hacks masa aku di tingkatan 3. Biarpun dia pernah buat aku berduka, tapi aku tak pernah menyesal kenal dia. Cinta pertama ni la kotoran paling liat nak tanggal, kotoran  kekal mungkin.


Selama 22 tahun aku hidup dah bermacam dugaan yang aku lalui. Ada kalanya tahap aku down tu boleh katakan kalau aku ni bukan islam, mungkin aku dah bunuh diri. Tapi Alhamdulillah setakat ini aku masih mampu tempuh lagi semua tu dan aku sedar yang pengalaman mendewasakan kita. Satu ketika dulu aku seorang yang pendendam. Kalau orang buat jahat pada aku, aku akan balas balik dengan kejahatan. Tapi sekarang tidak lagi, tipula kalau kata aku tak marah. Marah tu tetap marah tapi at least aku tak dajalkan orang tu balik. Selalunya aku balik bilik membebel mencarut bengang tapi aku tak maki orang tu sebab aku tak nak burukkan lagi keadaan. Kadang-kadang aku menangis sorang-sorang dalam bilik then tidur. Kalau aku dah tak tahan sangat, aku jumpa Monster cerita pada dia. Pernah sekali aku menangis depan Monster, time tu Monster suruh aku menangis sepuasnya supaya aku rasa lega. Terima kasih Monster sebab jadi supporter kuat aku. Hey, Monster yang aku maksudkan ni manusia tau.


Pada hari ini, eh dah kira semalam la kan 25 Mei? Kawan yg selalu aku cari di tengah malam di kala aku stress-sedih-happy  telah selamat mendirikan rumah tangga. Congrats and selamat pengantin baru.

Malam sebelum status bujang dia terhapus, sempat aku wechat dia.

Aku: selamat pengantin baru!
Kawan: trime kasih..mane hadiah..
Aku: (animation hadiah)
Kawan: trime kasih..dalam ad ape tu?
Aku: eh bukak je la.
Kawan: susah..tgn ad inai
Aku: eh taip wechat boleh pulak eh?
Kawan: pakai 1 jari je touch skrin…
Aku: lepas ni da jd suami org.
Kawan: tula..tgal bpe jam je lg…reen sedih x?
Aku: laaa…awat nak sedih lak? Mesti la happy.
Kawan: bgs la…jgn sdih tau..hee…reen jge dri elok2 ea..
Aku: yeee…tau la. Reen kan dah besar.


Alahai di saat kau menghampiri alam perkahwinan boleh pulak pesan suruh jaga diri pulak kan. Nak kasi aku terharu ke apa ni? Kawan yg baik mesti la happy bila kawan dia bahagia kan? Selamat la kau lepas ni sebab aku tak kan kacau kau tengah-tengah malam lagi. Tak payah la kau tanya aku, “reen kenapa ni?” dengan nada lembut seperti seorang abang yg sedang pujuk adiknya. Thanks sebab sudi tadah telinga dengar aku bebel selama ni. Cepat-cepat bagi aku anak buah tau! Kita sentiasa kawan.
Aura yang memecah semesta  
Menyampaikan pesan kesunyian dikala sendirian 
Kesepian menyelubungi hari-hariku 
Disajikan dalam doa-doa rindu 
Yang menanti kau datang dan pergi 
Seperti mimpi-mimpiku fantasiku 
Bukan dongeng lagi yang sayup kedengaran 
Disisi cuping di setiap corong 
Lorong yang lohong 
Benar ku tak bohong 
Bila hati menyanyi

Bila rindu 
Terkenang mu sayang terasa sayu 
Syahdunya jiwa ku bila malam makin kelam 
Jauh terbang diri ku melayang
(Bila rindu, Ruffedge) 

Jangan lupa ‘pintu doraemon kita' :)



PILIHAN. Kita sentiasa diberi pilihan. Dan kita diberikan kuasa untuk memilih. Tapi sejauh mana kita tahu pilihan itu adalah yg terbaik untuk kita? Untuk masa depan.



Billion thanks monster :) kau selalu ada di saat aku perlu, di saat aku alone, di saat aku down kau la memberi penawar hingga aku menitiskan air mata kerana terharu. Kau juga penghibur di saat aku duka, kau penyebab aku mampu bertahan lagi. Tapi aku tak janji aku mampu bertahan hingga ke perjuangan terakhir. Kau lah SAHABAT!
The key to succeeding in a Relationship is not finding the right person; it's learning to love the Person you found.

Emak


Emak. Malam ni aku asyik terfikir pasal mak je. Layanan mak pada aku kali ni teramat sangat baik. Beza giler kalau nak dibandingkan dengan dulu. Aku tak tau apa yg buatkan mak berubah tapi pape pun aku nak ucapkan Alhamdulillah, aku bersyukur yg teramat sangat.

Emak macam sangat ternantikan kepulangan aku kali ni. Walhal sebelum ni mak rasa aku ni menyusahkan je bila balik rumah. Sejak  malam pertama aku sampai rumah sampai la sekarang, mak asyik masak makanan favourite aku je. Selalunya ayah je yg suka belikan makanan favourite aku. Emak berat hati nak bagi aku menginap kat tempat lain. Padahal sebelum ni mak tak pernah kisah aku nak tidur kat mana pun, Cuma ayah je kadang-kadang risaukan aku. Sepatutnya aku akan ke KL selasa ni tapi mak dan ayah sungguh-sungguh pujuk aku supaya tak pergi. Tapi aku ke sana sebab ada hal, bukan nak berfoya. Kalau aku setakat lepak enjoy kat KL, for sure aku dah cancel plan aku ke sana. Aku pun tak senang hati bila mak ayah aku tak nak aku ke sana.  Malam semalam waktu maktam ambik aku kat rumah nak bawak aku tidur kat rumah dia, mak tanya kenapa maktam tak ambik aku pagi esok je bawak pergi picnic, tak payah la aku tidur rumah dia. Padahal dari sekolah rendah lagi aku dah biasa tidur kat rumah maktam aku kot.

Kelmarin mak nampak parut kat kaki aku, lepas tu mak tanya kenapa then siap bagi aku bio oil suruh sapu kat parut tu. Serious pelik giler. Sebelum ni aku luka sana sini tak pernah pulak mak kisah. Waktu kecik dulu kaki aku siap pernah berdarah kena pukul dengan mak lagi, tak pernah dia ambik tau pasal luka tu. Balik picnic tadi, badan aku pedih-pedih terbakar sebab mandi kat laut tengah panas. Mak suruh aku terus mandi pastu dia membebel. Tapi lepas aku siap mandi solat tu, mak bagi krim untuk muka and untuk badan suruh aku sapu. Krim badan tu kebetulan dia baru je beli, so aku la yg merasmikan dulu. Lepas tu mak kata, kalau setakat pedih dengan gelap je takpe, ni risau esok jadi menggelupas pulak karang. Padahalnya sebelum  ni aku pernah mandi air laut lepas tu jadi menggelupas kulit, paling teruk kat bahagian muka la. Tak pulak mak ambik kisah time tu.

Teringat pulak aku baru-baru ni kak yong ada call aku. Kak yong cakap kat aku yg mak ngadu kata aku ni jarang call mak. Padahal sebelum ni aku lagi jarang call sebab biasanya aku call ayah je. Tak pernah pulak mak kata pape. Dulu kalau aku call mak pun macam takde benda nak cakap, mak selalu habiskan perbualan tu awal. Tapi baru-baru ni waktu aku call, macam-macam benda yg mak cerita, lama jugak la gayut. Dulu mak mesti akan kejutkan aku sambil marah-marah kalau aku bangun lambat. Tapi sekarang mak tak kan kacau aku tidur even lambat mana aku bangun. Bila dah bangun, mak siap suruh aku pergi makan lagi padahal dulu mesti perli aku bangun lambat pastu tak malu makan makanan yg dia masak.

Memang aku sangat rasai perbezaan layanan mak. Rasa macam bahagia giler duduk rumah sampai tak nak balik asrama. Hope benda ni berkekalan forever. Walaupun dulu kadang-kadang mulut aku kata aku benci mak tapi kat hati aku tetap sayang mak. Terima kasih mak kerana telah melahirkan dan mendidik adik menjadi manusia yg boleh berdikari dan mudah-mudahan berguna pada masyarakat.

SUKUUM


DPPku kebanggaanku kebajikanku



A rose among the thorns


Muka selekeh habis. Penat memang teramat sangat penat. SUKUUM punya cerita. Pape pun enjoy!
Million thanks kepada warga DPP Sime Darby, UUM yg telah memberikan sokongan padu especially kepada para peserta perarakan dan sorakan.



#banyak benda aku belajar untuk SUKUUM kali ini. bukan mudah untuk menguruskan orang yg beribu apatah lagi nak puaskan hati semua orang. aku belajar untuk banyakkan bersabar, kawal emosi ketika bercakap dengan orang-orang bermasalah.




A letter for CH


Dear Mr. CH,


Sorry sorry sorry. Really sorry. Millions sorry.

I do not mean to embarrass you or disappoint you.

I just can't accept you. I really can't.

At least I do with a good way right?

So please do not misunderstand. I do not want the guilt squeezed.

I have my own target. I'm more comfortable focus on one thing.

The most important thing, I was very comfortable and very pleased with my life now.

I will bear an enormous responsibility.

So I want to focus on my career as well as my studies.

For the time being, I do not have time for any relationship, any commitment, or what-so-ever.


You have asked me to spend some time for you every day.

Frankly speaking I do not have 'that time' for you.

Free time that I have just for me to sleep (most important thing in my to do list), watch dramas or  movies, or hang out with my gengs.

You have said that you will wait for me another two years.

But please do not be too hope on me.

Two years is a long time, do not know what will happen later.

Maybe on that time, I am still not ready for any relationship or perhaps I will be with other guy.

Please give up, don't make me feel guilty.




Sincere,
Your-old-classmate







Good friends


Tadi Teha dengan peng mai bilik. Then tanya soalan yang sama hari-hari, “Reen, dah makan ke belum?” Aku tanya diorang nak cerita kahwin 5 dengan sepah the movie tak. Laju je diorang masuk bilik hulur pendrive. Then Teha cakap;

Teha: kitorang selalu risau kau tak makan tapi bila call je tak dapat.

Aku: kadang-kadang aku tak perasan lak nset dah off.

Teha: setiap kali nak makan je mesti teringat kat kau.



Aku teringat lak hari tu Monster text aku ajak makan. Then waktu tunggu makanan siap tu dia tanya aku;

Monster: Reen semalam kau tak makan eh?

Aku: makan la, aku makan nasi ayam dengan nyah.

Monster: Mas kata kau tak makan, risau kitorang.

Aku: ooo balik exam tu memang aku tak makan. Aku makan lepas balik dari SAC dengan canselori.



Geng, jangan risau lagi eh. Aku mesti makan punya setiap hari even just maggi. Kalau sehari tak makan, bukan Reen namanya. Million thanks atas keprihatinan korang semua. Serious terharu bebs! Hari-hari rajin cek aku dah makan ke belum.

And pasal nset tu. Sorry la sometimes aku tak berapa nak alert dengan nset aku. Bukan sometimes kot but almost the time I think. Sampai hari tu rumet aku cakap “kau kena alert dengan nset tu”. Ok ok, next time aku try untuk lebih alert dengan nset tu tapi tak janji la. Ngehehe.



Sepucuk Surat

Semalam aku terima sekeping surat. Sekeping warkah yg tak pernah aku impikan. Tolong la tarik balik surat tu. Kenapa perlu aku? Kenapa bukan orang lain? Ramai lagi yg lebih layak dari aku.

Aku takut sebenarnya. Serius aku takut. Aku buntu tak tau nak buat apa. Once aku dah terima, bermakna aku perlu pikul tanggungjawab baru. Bagi aku tanggungjawab tu sangat besar hingga aku meragui kebolehan diri aku. Mampukah aku? Bagi aku tanggungjawab tu adalah amanah dari Allah.

Macam mana ni? Diri sendiri pun tak terurus lagi, inikan pula nak pikul tanggungjawab besar macam tu. Macam mana kalau ada hati yg kecewa dengan aku di kemudian hari? Aku tak mahu perkara seumpama itu berlaku. Aku terfikir untuk melakukan istikharah, tapi keadaan aku sekarang tidak mengizinkan. Keputusan tak boleh dilengahkan lagi. Tapi kandungan surat tu umpama tidak memberi aku pilihan.

Jam 4 pagi lebih tadi, kakak aku call. So aku cerita je la pasal surat tu. Kak yong suruh aku fikir elok-elok, fikir sehabis baik sama ada aku mampu ke tak. Hati aku lebih ke arah tidak sebenarnya. Tadi aku bagitau emak. Mak suruh aku terima siap ucap tahniah lagi. Aku cakap pada mak yg aku tak nak. Mak kata ni la peluang aku, kalau orang lain mampu buat kenapa aku tak? Kalau tanggungjawab tu berat, pikul la bersama, jangan aku menyesal di kemudian hari. Tu semua pengalaman baru untuk aku, lagipun orang dah beri kepercayaan pada aku. Begitu la kata mak.

Apa harus aku buat ni? Mak terlalu berharap agar aku terima. Aku tak nak hampakan mak. Kata orang restu dari ayah dan ibu tu penting. Tapi aku dah menitiskan air mata sebab tak nak tadi, serius rasa nak nangis. Ya Allah ya Tuhan ku, andai ini lah amanah dan dugaan Mu, aku akan terima dan cuba buat yg terbaik. Tunjukkan lah jalan terbaik buat hamba Mu ini ya Allah. Permudahkan segala urusan ku. Moga aku nampak akan segala hikmah dan kebaikan daripadanya. Amin ya rabbal alamin.


Happy New Year 2013

Sempena tahun baru yg mulia ini, aku dan rumet aku seikhlas hati merajinkan diri membuat ucapan sekajang dua. 

Kepada ayahanda bonda kakanda-kakanda, rakan taulan, sedara-mara sepupu-sepapat, dan semua yg mengenali diri kami yg tak famous amous ini, dengan ini kami ingin mengucapkan;

















2013, here we come! Kami siap sedia mengentalkan diri untuk sahut segala caburan yg mendatang. Hidup YB! #erkkk…tetiba je.